Frankrijk voert inreisbeperkingen in voor reizigers uit VK
Frankrijk voert strenge inreisbeperkingen in voor mensen die vanuit het Verenigd Koninkrijk in het land arriveren. Zo moeten reizigers onder meer zeven dagen in quarantaine na aankomst, meldt de televisiezender BFM TV op basis van informatie van een regeringswoordvoerder. De regels gelden vanaf zaterdag.
De quarantaine kan worden verkort tot 48 uur als dan een coronatest wordt gedaan en de uitslag negatief is. Andere belangrijke regels zijn dat de negatieve testuitslag van een PCR-test voor vertrek nog maar 24 uur oud mag zijn en dat het aantal geldige redenen om het land binnen te mogen flink is teruggebracht. Het mag alleen nog voor noodzakelijk familiebezoek. Inwoners van de EU mogen ook nog terugkeren vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Frankrijk. Vakantie of reizen voor werk is niet meer toegestaan, ook niet voor Fransen die naar het Verenigd Koninkrijk willen.
De Franse regering voert de regels in vanwege het snel stijgende aantal coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk. De Fransen willen voorkomen dat meer gevallen van de omikronvariant het land binnenkomen. In Frankrijk zijn tot nu toe 240 gevallen bekend.
„Onze strategie is om de verspreiding van de omikronvariant zo veel mogelijk te vertragen”, aldus de woordvoerder. „We willen gebruikmaken van die vertraging om snel mensen van boosterprikken te voorzien.”
Het Verenigd Koninkrijk meldde woensdag een recordaantal nieuwe coronabesmettingen van 78.610. De verwachting is dat de komende dagen de stijging toeneemt door de besmettelijkere omikronvariant.
Een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson zei in reactie op de Franse maatregelen dat landen zelf mogen bepalen wat de juiste aanpak is. „Gezien de overdraagbaarheid van omikron en de aantallen die over de hele wereld al zijn vastgesteld, denken we dat grenzen sluiten geen effectieve of gepaste maatregel is.” Het Verenigd Koninkrijk zette eerder landen uit zuidelijk Afrika op de zogeheten rode lijst, omdat de omikronvariant daar voor het eerst was waargenomen.