RIVM: begin januari is Omikron-variant dominant in Nederland
De Omikron-variant van het coronavirus zal begin januari waarschijnlijk de Delta-variant verdrijven als de meest voorkomende variant in Nederland. Meer dan de helft van alle besmettingen zal dan met de nieuwe virusversie zijn. Dat verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De variant verspreidt zich snel. Begin december ging het bij 1 op de 1000 coronagevallen om Omikron.
Wat het betekent voor het aantal ziekenhuisopnames, is onzeker, zegt RIVM-baas Jaap van Dissel. Tijdens een briefing voor de Tweede Kamer verwees hij naar voorlopige uitkomsten van Britse onderzoekers. Zij verwachten in januari ongeveer 2400 ziekenhuisopnames per dag „in ons meest optimistische scenario”.
Als die inschatting klopt, zou dat omgerekend voor Nederland kunnen neerkomen op 600 ziekenhuisopnames per dag, aldus Van Dissel. Van die 600 mensen zouden dagelijks 100 tot 125 mensen op de intensive cares kunnen belanden. Op de piek van de huidige golf, eind november en begin december, waren er ongeveer 400 ziekenhuisopnames per dag, waarvan ongeveer 50 op de intensive cares.
De nieuwe Omikron-variant overvleugelt binnen een maand andere varianten van het coronavirus in Europa, verwacht de Europese Commissie. „Het aantal nieuwe gevallen lijkt iedere twee of drie dagen te verdubbelen”, zegt voorzitter Ursula von der Leyen. „Dat is enorm.”
Het uiterst besmettelijke Omikron kwam voor het eerst aan het licht in zuidelijk Afrika, maar verspreidt zich rap over de wereld. In steden als Londen heeft Omikron de Delta-variant al verdrongen. Deskundigen in onder meer België houden er rekening mee dat de nieuwe variant ook in hun land nog voor het eind van het jaar dominant is.
„We horen dat we erop moeten rekenen dat Omikron tegen medio januari de nieuwe dominante variant in Europa is”, hield Von der Leyen het Europees Parlement voor. Er moet nog meer werk worden gemaakt van inenten en boosteren, benadrukt ze.