Binnenland

Mezen profiteren van extra kalk in het bos

Mezen en andere bosvogels profiteren van het schelpgruis dat is gestrooid in de bossen van De Ginkel, een deel van de Veluwe. Schelpgruis zorgt ervoor dat de vogels extra calcium binnenkrijgen. Daardoor komen eieren vaker uit en breken jonge vogels minder vaak botten. Dat blijkt uit onderzoek van ecoloog Arnold van den Burg van de stichting BioSFeer, die in opdracht van de gemeente Ede heeft gevolgd of schelpgruis de vogels kon helpen.

ANP
15 December 2021 10:52

Kalkgebrek ontstaat door verzuring en verdroging van de bodem in de bossen. Ede hing al in 2017 voederplanken met schelpgruis op in de Veluwse bossen. In 2020 is het hele gebied vanuit een helikopter bekalkt met schelpgruis. Calciumgebrek in mezennesten kwam daardoor vrijwel direct veel minder vaak voor, aldus Van den Burg. De mezenstand heeft zich verbeterd. De komende jaren moet blijken of het effect blijvend is, want het gestrooide schelpgruis verdwijnt langzamerhand weer in de bodem, waardoor vogels het minder makkelijk kunnen vinden.

Ook andere delen van de Veluwe zijn ondertussen bestrooid met extra kalk. Maar dat geldt niet voor het Edese Bos, waarvan werd aangenomen dat verzuring daar nog niet had toegeslagen. Van den Burg heeft in zijn onderzoek ontdekt dat dit deel van de Veluwe ook een gebrek aan calcium vertoont. Ede gaat dat nu aanpakken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer