Patiënten de dupe van dure medicijnen
Kankerpatiënten sterven vroegtijdig of lijden onnodig door het slechte vergoedingenbeleid voor dure medicijnen.
Kankerpatiënten en medisch specialisten stellen dat in een brandbrief die ze woensdag aan leden van de Tweede Kamer hebben overhandigd. Ze pleiten voor betere regels en betere vergoedingen.
De actie is opgezet door de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie en de Stichting Hemato-Oncologie voor Volwassenen Nederland. De Tweede Kamer zou donderdag over de kwestie met minister Hoogervorst van Volksgezondheid spreken, maar door het overlijden van prins Bernhard ging het debat niet door.
Ziekenhuizen moeten sinds enkele jaren zelf onderhandelen met ziektekostenverzekeraars over de vergoeding die ze krijgen voor het gebruik van dure medicijnen. Die vergoeding kan variëren tussen de 25 en 75 procent. Volgens de specialisten- en patiëntenverenigingen hebben ziekenhuizen elk andere prioriteiten. Zo kan het gebeuren dat een medicijn in het ene ziekenhuis wel voorhanden is, maar in het andere niet.
Patiënten, vooral kankerpatiënten, zijn hier volgens hen de dupe van. Kankerpatiënten zijn vaak afhankelijk van de dure medicijnen. Volgens de organisaties is er sprake van rechtsongelijkheid omdat patiënten in Nederland geen gelijke kansen hebben op medicijnen die ze nodig hebben.
De dure medicijnen staan vermeld op een speciale lijst. Volgens de organisaties is het in de praktijk erg moeilijk om nieuwe medicijnen op die lijst te krijgen. Ook hierdoor krijgen mensen niet de medicijnen die bijvoorbeeld in het buitenland al wel verkrijgbaar zijn. Ze willen dat het ministerie van Volksgezondheid de regels aanpast.