Rusland pakt „Oekraïense neonazi’s” op
De Russische autoriteiten zeggen 106 aanhangers te hebben opgepakt van een groep Oekraïense neonazi’s. Die was van plan om aanslagen te plegen, aldus veiligheidsdienst FSB.
De FSB meldt dat de „moordsekte” is opgezet door een Oekraïner die wordt geholpen door de inlichtingendiensten in zijn thuisland. De Russische veiligheidsdienst zegt dat aanhoudingen zijn verricht in tientallen regio’s.
Twee verdachten wilden naar verluidt aanslagen plegen op onderwijsinstellingen.
De Oekraïense veiligheidsdienst SBU zegt niets met de zaak te maken te hebben. De regering van Oekraïne heeft nog niet gereageerd.
De beschuldiging van de FSB komt op een gevoelig moment. De relatie tussen Rusland en Oekraïne staat onder hoogspanning door Russische troepenopbouw in het grensgebied. In het Westen wordt gevreesd dat Rusland een vermeende „provocatie” kan aangrijpen om een militair ingrijpen te rechtvaardigen.
Wagner
Intussen mogen de oprichter en zeven andere kopstukken van het Russische huurlingenbedrijf Wagner de Europese Unie niet langer in. Ook kunnen zij niet meer bij geld dat ze bijvoorbeeld bij Europese banken hebben gestald.
De strafmaatregelen maken deel uit van een pakket waarmee de EU Wagner aan wil pakken. De beveiligers en huursoldaten van het bedrijf houden huis in landen als Oekraïne, Syrië, Libië en de Centraal-Afrikaanse Republiek, aldus de unie. Ze zouden keer op keer de mensenrechten schenden.
Aanvoerder
De Europese Unie straft daarom Dimitri Oetkin, die geldt als de grondlegger en aanvoerder van het privélegertje van naar schatting een paar duizend man. Tsjetsjeniëveteraan Oetkin was eerder te gast op recepties van het Kremlin, dat hem ook meermaals onderscheidde. Datzelfde geldt voor drie kompanen, die als Wagnercommandant vochten in Syrië en Libië.
Een van de gestrafte Wagnermanschappen is zetbaas van Moskou in de Centraal-Afrikaanse Republiek, stelt de Europese Unie. Onder meer de dood van drie Russische journalisten daar zou hem aan te rekenen zijn. Een gestrafte collega was volgens de unie verantwoordelijk voor het doodmartelen van een deserteur tijdens de burgeroorlog in Syrië. Twee anderen vochten mee met de pro-Russische rebellen in Oekraïne en gaan er prat op Oekraïense vliegtuigen te hebben neergehaald.
Schaduwleger
Ook het huurlingenbureau zelf en drie dekmantelbedrijven waarmee het in Syrië geld verdient in bijvoorbeeld de olie krijgen sancties opgelegd. Hun tegoeden in de EU zijn bevroren en Europese bedrijven en burgers mogen geen zaken met ze doen. Dat laatste geldt ook voor de Wagne-kopstukken die zijn gestraft.
Wagner dient volgens analisten als schaduwleger van het Kremlin. Rusland houdt vol dat Wagner een privaat bedrijf is en eigen baas.