Begin januari uitspraak in hoger beroep over kalverposter
Het gerechtshof spreekt zich op dinsdag 4 januari uit over de campagneposter van dierenwelzijnsorganisatie Dier&Recht in de zaak tegen boerenorganisatie Agractie. Het hof buigt zich daarbij over de vraag of het scheiden van kalveren van hun moeder, direct na de geboorte, ernstig dierenleed mag worden genoemd.
In augustus won Agractie een kort geding tegen de dierenactivisten en besloot de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam dat Dier&Recht binnen 48 uur een poster van de campagne ‘stoppen met zuivel’ uit zeven steden moest verwijderen. Op de poster stond een kalfje in een kruiwagen afgebeeld met de tekst ‘Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed. Kalfjes worden direct na de geboorte weggehaald bij hun moeder’. De rechtbank vond de stellingen in de campagne onvoldoende onderbouwd.
Advocaten van Agractie noemden de postercampagne dinsdag tijdens de behandeling van het hoger beroep opnieuw laaghartig. „Boeren worden weggezet als veroorzakers van ernstig dierenleed.” Voorman Bart Kemp van Agractie noemde de poster suggestief en veroordelend: „Keihard en respectloos, niet gebaseerd op feiten maar onderbuikgevoelens.”
Agractie zegt dat het direct weghalen van het kalf bij de koe juist goed is voor het dierenwelzijn op de boerderij, omdat boeren daarmee kalversterfte en ziektes kunnen voorkomen. Dier&Recht beweert het tegenovergestelde en stelt dat het scheiden van koeien en kalfjes, de huidige praktijk in de melkveehouderij, gezondheids- en gedragsproblemen bij kalfjes veroorzaakt. De jonge dieren hebben meer last van bijvoorbeeld stress en diarree, zei directeur Frederieke Schouten van Dier&Recht.
Dier&Recht wil de postercampagne mogelijk hervatten en de kalverposter blijven gebruiken. Schouten gaf aan dat haar organisatie door het vonnis van de rechtbank „ernstig wordt belemmerd” in het deelnemen aan het publieke debat over zuivel.
Tijdens de zitting stond een klein aantal trekkers van boeren in de buurt van het gerechtshof.