Brug in Amsterdam vernoemd naar verzetsvrouw
In Amsterdam wordt een brug vernoemd naar verzetsvrouw Henriëtte Pimentel (1876-1943). Zij was de directeur van de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden Joodse kinderen zijn gered van deportatie.
Het gaat om de brug tussen het Tropenmuseum en de Plantagebuurt in Amsterdam-Oost. Daar zijn al eerder bruggen vernoemd naar mannen die een belangrijke rol speelden in het verzetswerk rond de Hollandsche Schouwburg, zoals Walter Süskind, Felix Halverstad, Piet Meerburg en Johan van der Hulst.
In 2016 werd er al een fietsbrug in Amsterdam Nieuw-West naar Pimentel vernoemd. Uit onderzoek van de schrijvers van de boeken Wacht Maar en 1943 bleek dat alleen door het collectieve optreden van Pimentel en de eerder genoemde mannen zoveel kinderen gered konden worden. De schrijvers dienden een aanvraag in voor het overhevelen van de naam van de fietsbrug naar de brug in de Plantagebuurt. Het gemeentebestuur en de stadsdelen Oost en Nieuw-West zijn daar mee akkoord gegaan.
De Hollandsche Schouwburg werd vanaf augustus 1942 gebruikt als verzamel- en deportatieplaats voor Joden. Op de crèche werden baby’s en peuters in afwachting van hun deportatie ondergebracht, waarna het personeel probeerde om zo veel mogelijk kinderen te laten ontsnappen. Op die manier zijn naar schatting zeker zeshonderd kinderen van de dood gered. Henriëtte Pimentel werd in april 1943 gearresteerd en naar Auschwitz gedeporteerd, waar ze overleed op 17 september 1943.
Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe naam van de brug wordt onthuld.