Economie

Kleedgeld leert kinderen met een beperkt budget omgaan

De oudste twee van onze zes kinderen hebben nooit om kleedgeld gevraagd. De jongste twee dragen de kleren die zij niet meer passen. De middelste twee willen nu wel kleedgeld. Wat te doen?

Karin Radstaak
2 December 2021 17:03
Ouders geven hun kinderen gemiddeld 64 euro kleedgeld. beeld AFP, Pedro Pardo
Ouders geven hun kinderen gemiddeld 64 euro kleedgeld. beeld AFP, Pedro Pardo

Met kleedgeld (en zakgeld) leren kinderen zelf met een budget om te gaan. Dankzij het eigen budget leren ze de waarde van geld kennen, prijzen vergelijken, sparen, plannen en rondkomen. Kennis die hen van pas komt als ze als (jong)volwassenen zelfstandig een financiële huishouding moeten voeren.

Bij het geven van kleedgeld horen heldere afspraken. Zo is het goed als u het kleedgeld op een vast moment geeft. Uw kinderen kunnen daar dan rekening mee houden in hun planning.

Ook is het belangrijk dat het voor hen duidelijk is wat ze van het kleedgeld moeten betalen. Kopen ze er alleen bovenkleding van of horen ondergoed, jassen en schoenen er ook bij?

De keuzes die u daarin maakt (eventueel samen met uw kinderen) zijn bepalend voor de hoogte van het bedrag. In het laatste Nibud Scholierenonderzoek uit 2020 zagen wij dat ouders gemiddeld 64 euro per maand geven aan hun kinderen. Meer dan de helft van de scholieren krijgt dit bedrag maandelijks. In de top 3 van aan te schaffen kleding staan broeken op 1, shirts en overhemden op 2 en truien en vesten op 3. Nachtkleding, sportkleding en kleding voor speciale gelegenheden hoeven scholieren het minst vaak van hun kleedgeld te kopen.

Verantwoordelijk

Uiteraard is het gemiddelde van 64 euro geen normbedrag. U bepaalt wat u kunt missen en voor welke aanschaf uw kind zelf verantwoordelijk is. En uiteraard kan een kind met kleedgeld sparen als het een duurdere broek of trui wil kopen. Ook krijgen jongere kinderen vaker een lager bedrag dan oudere kinderen.

Een van de belangrijkste afspraken in het leren omgaan met geld is de regel ”op=op”. Die klinkt makkelijker dan het soms is. Want wat doet u als uw dochter het hele maandbedrag heeft uitgegeven aan een nieuwe jurk, maar het tasje met de jurk vervolgens in de bus laat staan? Of als ze om een voorschot vraagt omdat er nú een aanbieding is en het nog even duurt voordat ze weer kleedgeld krijgt? Allemaal dilemma’s waar u van tevoren over na kunt denken.

Eigen manier

Ook gaan kinderen –net als volwassenen– allemaal op hun eigen manier met geld om. De één zal liever sparen, de ander geeft het makkelijk uit. Om erachter te komen hoe uw kind denkt over omgaan met geld kunt u op de site van het Nibud de Geldtypetest doen. Ziet u dat uw kind ernaar neigt om al het geld op te sparen, dan kan het juist goed zijn om hem te leren hoe hij geld kan uitgeven. Dat moet hij later immers ook op een verantwoorde manier doen.

En tot slot: van fouten kun je leren. Vergist uw kind zich en doet het een miskoop, dan leert hij daarvan. Beter nu dan later, want nu bent u er om op de achtergrond een oogje in het zeil te houden.

De auteur is communicatieadviseur bij het Nibud.

Meer over
Kwestie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer