live
BinnenlandLiveblog corona

Rutte: Kabinet zit niet te snurken

Het coronavirus grijpt om zich heen. Coronavariant omikron uit Zuid-Afrika is inmiddels ook in Nederland vastgesteld. Alle ziekenhuizen stellen planbare zorg uit. Vrijdagavond werden nieuwe maatregelen aangekondigd. Volg het nieuws op de voet in dit liveblog.

Webredactie1 December 2021 08:08

Advertentie

Rutte: we hebben altijd noodzakelijke besluiten genomen in crisis

Demissionair premier Mark Rutte vindt dat het zijn demissionaire kabinet niet is te verwijten dat het niet de noodzakelijke besluiten heeft genomen toen dat nodig was in de coronacrisis. Hij zei tijdens een coronadebat in de Tweede Kamer dat hij er „ook van baalt” dat Nederland later is dan andere landen met het zetten van de boosterprikken. Maar het betekent volgens hem niet „dat het kabinet heeft zitten snurken”.

Verschillende partijen wezen op het trage begin van onder meer de vaccinatiecampagne en de boostercampagne en het uitblijven van meer testcapaciteit. Volgens Rutte is er altijd op de wetenschap gevaren.

Rutte tegen avondsport vanwege ‘ernst van de crisis’

Het kabinet ziet er niets in om de amateursport toch toe te staan na 17.00 uur. Een groot deel van de Tweede Kamer voelt daar wel voor. Maar volgens demissionair premier Mark Rutte is sport een hele grote sector, ook als het alleen jongeren betreft. „Dat betekent dat er veel contacten en verplaatsingen zijn, ook van ouders die hun kind komen brengen en halen. Dat moeten we nu niet hebben, het is erg onverstandig, omdat we in een ernstige crisis zitten”, zei Rutte tijdens een debat over de coronamaatregelen.

Eerste Omikron-geval ontdekt in Verenigde Staten

De Omikron-variant van het coronavirus heeft ook de Verenigde Staten bereikt. Gezondheidsdienst CDC heeft de mogelijk besmettelijkere variant vastgesteld in Californië, bij een reiziger die op 22 november uit Zuid-Afrika terugkeerde.

In Canada was de variant eerder al opgedoken. In Europa en andere werelddelen is de mutant ook aangetroffen. Omikron is gemeld door minstens 23 landen in vijf van de zes regio’s waarin Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de wereld heeft opgedeeld. Dat aantal zal volgens experts verder toenemen.

VN veroordelen reisverboden na opduiken Omikron-variant

De Verenigde Naties (VN) veroordelen de reisverboden voor bepaalde landen en regio’s na de ontdekking van de nieuwe coronavariant Omikron. VN-baas Guterres noemt de beperkingen zeer oneerlijk, „bestraffend” en niet effectief.

Guterres benadrukt dat een virus werkelijk grenzeloos is. Hij roept in plaats van de reisverboden op tot meer tests voor reizigers, samen met andere passende en „echt effectieve” maatregelen.

Kamer twijfelt over stoppen amateursport na 17.00 uur

Een flink deel van de Tweede Kamer lijkt het er niet mee eens dat ook amateursport niet is toegestaan na 17.00 uur. D66, CDA, SP, DENK, GroenLinks en JA21 willen van het demissionaire kabinet onder meer weten wat voor effect daarvan valt te verwachten, blijkt tijdens een debat over de sinds zondag aangescherpte coronamaatregelen.

WHO: vaccin lijkt te beschermen tegen ernstige gevolgen Omikron

Het is aannemelijk dat coronavaccins bescherming bieden tegen ernstige gevolgen van de nieuwe Omikron-variant, meent de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar het staat nog niet vast. Er is meer en langer onderzoek nodig.
De WHO verwacht binnen enkele dagen meer gegevens over de overdracht van Omikron.

Iedereen met negatieve test mag donderdag uit quarantainehotel

Mensen die in het quarantainehotel in Badhoevedorp bij Schiphol zitten en woensdag een negatieve testuitslag krijgen, mogen het hotel donderdag verlaten. Dat laat een woordvoerder van GGD Kennemerland weten. De GGD komt donderdagochtend met meer informatie over de uitslag van de hertesten voor het coronavirus en mogelijk de nieuwe Omikron-variant.

Oud RIVM-baas Coutinho: trage boostercampagne is ‘onbegrijpelijk’

„Onbegrijpelijk”, noemt voormalig RIVM-topman Roel Coutinho het feit dat de boosterprikcampagne in Nederland in vergelijking met andere Europese landen nog nauwelijks opschiet. Het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM lijken niet geleerd te hebben van de vorige vaccinatierondes, meent de voorganger van Jaap van Dissel.

ECDC: Geef eerst kind met medisch risico coronaprik

Als landen besluiten om kinderen van 5 tot en met 11 jaar te vaccineren tegen het coronavirus, zouden ze moeten beginnen met de kinderen die door medische problemen risico lopen bij een besmetting. Daarna zouden andere kinderen aan de beurt moeten komen. Dat adviseert de Europese gezondheidsdienst ECDC. Bij volwassenen gebeurde dat ook.

Advertentie

Nederland steunt geldigheid van 9 maanden voor Europese coronapas

Nederland steunt een voorstel van de Europese Commissie om het vaccinatiebewijs in Europa zonder boosterprik maximaal negen maanden geldig te laten zijn. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid woensdag weten.

Systeem voor boosterafspraak te omzeilen, GGD ‘is geen politie’

In het digitale aanmeldsysteem voor het aanvragen van een boosterprik zit een mogelijkheid waardoor mensen die nog niet aan de beurt zijn al wel een prikafspraak kunnen maken. Het is voor personen die langer dan zes maanden geleden een coronavaccin hebben gekregen daardoor tóch al mogelijk een afspraak in te plannen, door simpelweg een verkeerd geboortejaar in te voeren. Dat blijkt uit onderzoek van het ANP. „Het systeem is kwetsbaar”, zegt een woordvoerder van GGD GHOR. „We hebben ervoor gekozen het systeem niet nodeloos dicht te timmeren. Het is een ingecalculeerd risico dat mensen er misbruik van kunnen maken.”

VS verlangen ook van gevaccineerde reiziger verse coronatest

De Amerikaanse autoriteiten willen internationale reizigers naar de Verenigde Staten verplichten uiterlijk een ​​dag voor vertrek een coronatest te doen, melden functionarissen. Momenteel hebben gevaccineerde reizigers naar de VS drie dagen voor vertrek een negatieve test nodig. Voor niet-gevaccineerde Amerikanen en anderen die permanent in de VS wonen mag de test nu al hooguit een dag oud zijn. Andere ongevaccineerden mogen, op enkele uitzonderingen na, niet per vliegtuig binnenkomen.

Staatsbezoek koning en koningin aan Griekenland uitgesteld om corona

Een voorgenomen staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Griekenland is uitgesteld wegens corona. Dat heeft de RVD woensdag bekendgemaakt.

ANP-440497958.jpg
Staatsbezoek aan Noorwegen in november. beeld ANP, Remko de Waal

Het bezoek zou plaatshebben van maandag 13 december tot en met woensdag 15 december.

Voor het eerst in een week minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Na zes aangesloten dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen woensdag gedaald. In totaal zijn er nu 2768 Covidpatiënten opgenomen. Dat zijn er 77 minder dan dinsdag, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 2181 coronapatiënten, 69 minder dan een dag eerder. Op de intensive cares nam het aantal mensen met Covid-19 af met 8 tot 587. Het is de eerste keer in bijna 2 maanden dat op een dag zowel de ic-bezetting als de kliniekbezetting daalt.

Snelheid boostercampagne ziekenhuispersoneel varieert

De snelheid waarmee ziekenhuizen hun personeel inenten met een boostervaccin varieert. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs vijf ziekenhuizen door het land. Maastricht UMC+ zegt dinsdag voorlopig zijn laatste medewerker te hebben ingeënt met de extra prik, nadat in zes dagen tijd ruim 5000 mensen hun oppepprik kregen. Amsterdam UMC is over een week klaar en heeft tot nu toe ruim een derde van het personeel ‘geboosterd’.

Door storing zakt aantal positieve coronatests tot onder 20.000

Door een storing is het aantal positieve coronatests gezakt tot onder de 20.000, voor het eerst in meer dan twee weken. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 18.588 nieuwe gevallen geregistreerd. Hoeveel het er zouden zijn geweest zonder de storing, weet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet.

De storing zit in het RIVM-systeem waar de meldingen binnenkomen. Dit kan betekenen dat het cijfer donderdag wordt aangepast wanneer de positieve tests alsnog zijn verwerkt.

Zestig militairen aan de slag in UMC Utrecht in coronazorg

In het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) helpen sinds woensdag maximaal zestig militairen mee op de corona-afdeling. Het gaat om artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel, meldt Defensie.

Door de extra hulp kan het UMC Utrecht coronapatiënten overnemen van andere ziekenhuizen. Maandag opent het UMC een tweede afdeling voor coronapatiënten. Eerder in de pandemie zijn ook al militairen maandenlang ingezet in het UMC. Begin juni stopten ze daarmee.

‘Quarantaine-stel’ beraadt zich op stappen

Het Spaans-Portugese koppel dat een quarantainehotel bij Schiphol verliet en vervolgens in gedwongen isolatie werd geplaatst, beraadt zich op juridische stappen. Dat zegt hun advocaat Bart Maes.

Volgens de raadsman wil het paar eerst een coolingdown-periode in acht nemen. De raadsman overlegde dinsdagavond met het tweetal in het Spaanse consulaat in Amsterdam.

Volgende week 2,4 miljoen zelftests naar basisonderwijs

Het basisonderwijs krijgt vanaf 6 december in totaal 2,4 miljoen zelftests voor de leerlingen in groep 6, 7 en 8. Daarmee kunnen zij zich twee maal per week laten testen op het coronavirus. Een tweede levering volgt voor de kerstvakantie.

De tests worden geleverd aan ongeveer 6700 basisscholen. Zij hoeven niet te betalen voor de zelftests.

Von der Leyen: We moeten praten over vaccinatieplicht

De Europese Unie moet het hebben over het verplichten van een coronaprik, vindt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Nu het virus weer om zich heen grijpt in de EU en de vaccinatie stokt, is dat volgens haar logisch en gepast.

441411767.jpg
Von der Leyen. beeld EPA, Olivier Hoslet

Het is niet aan haar om een vaccinatieplicht voor te stellen of aan te bevelen, onderstreept Von der Leyen. Dat is aan de EU-landen zelf. Sommige daarvan, zoals Oostenrijk en Duitsland, bereiden een verplichte inenting inmiddels voor.

„Als je me vraagt naar mijn persoonlijke opvatting: ik denk dat het begrijpelijk en passend is om deze discussie nu te voeren binnen de EU”, zegt de Duitse commissievoorzitter. „Dit vergt een gezamenlijke aanpak.”

Ziekenhuizen Oostenrijk selecteren patiënten

Door het grote aantal coronagevallen zijn Oostenrijkse ziekenhuizen overgegaan op het selecteren van patiënten, de zogenoemde triage. Artsen beslissen welke patiënten de beste overlevingskansen hebben, melden media.

AFP_9RU3NM.jpg
beeld AFP, Barbara Gindl

Het gaat niet alleen om kleine ingrepen. Er is ook triage bij bepaalde kankerpatiënten, aldus gezondheidsminister Mückstein. De artsen bepalen welke patiënten meteen medische hulp nodig hebben en wie korte of langere tijd kan wachten.

De ziekenhuizen hadden midden november gewaarschuwd dat een behandeling volgens de geldende normen niet meer kon worden gegarandeerd, als er niet zou worden ingegrepen. Inmiddels is de Alpenrepubliek sinds ruim een week weer grotendeels op slot. De lockdown leidde al tot een daling van het aantal nieuwe besmettingen, maar de situatie in de ziekenhuizen is nog dramatisch, benadrukt minister Mückstein.

Het aantal infecties ligt rond de 8000 de laatste dagen. Twee weken geleden was dat nog dubbel zo veel.

Duitsland heeft meer dan 10 miljoen boosterprikken gezet

Meer dan 10 miljoen Duitsers hebben inmiddels een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. In de afgelopen dag kregen bijna 657.000 mensen een booster en daarmee steeg het totale aantal extra inentingen woensdag naar bijna 10,4 miljoen. Dat is 12,5 procent van de bevolking.

Duitsland begon in september met de boosterprikken, die de afweer tegen het coronavirus een oppepper moeten geven. Dat is twee maanden eerder dan Nederland. Duitsland begon met het vaccineren van risicogroepen, zoals ouderen en mensen met bestaande gezondheidsproblemen. Zij kregen voorrang. Inmiddels kunnen alle volwassenen een oppepprik krijgen.

Ook andere landen lopen voor op Nederland. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk 20 miljoen boosterprikken gezet. België en Oostenrijk hebben 1,5 tot 2 miljoen extra inentingen toegediend, Portugal 1,1 miljoen en Denemarken ruim 800.000. Nederland heeft ruim 80.000 boosterprikken gezet, iets meer dan de ruim 70.000 van Luxemburg.

Van Dissel: Boosters hadden deel van de opnames kunnen voorkomen

Het RIVM denkt dat er minder mensen in het ziekenhuis opgenomen waren als ze eerder een boosterprik tegen het coronavirus hadden gekregen. Hoeveel opnames het had gescheeld en of het beter was geweest om eerder te beginnen met extra prikken, kan het instituut niet zeggen. „Dat weten we niet”, zei infectieziektedeskundige Jaap van Dissel van het RIVM in de Tweede Kamer op vragen van Fleur Agema van de PVV.

Uit Israëlisch onderzoek naar het Pfizer-vaccin bleek dat het risico op een ernstig ziekteverloop na een booster ongeveer 90 procent lager was dan bij mensen die maar twee prikken hadden gekregen. Van Dissel zei dat onderzoek te kennen, maar wees erop dat de mensen die meededen aan het onderzoek vrij kort in de gaten gehouden waren. Hij zou dat „graag veel langer zien”.

Volgens Van Dissel zijn er ook redenen om niet te snel te beginnen met boosters. Zo is een derde prik het effectiefst als mensen hun tweede prik een half jaar eerder hebben gekregen. „Als je ze te snel zet, dan is de toegevoegde waarde daar minder van.” Bovendien zou door iets langer te wachten het vaccin mogelijk geüpdatet kunnen worden om beter te beschermen tegen nieuwe varianten. Gezien de „geweldige toename” van het aantal coronagevallen in Nederland vindt hij het desondanks inmiddels verstandig om te beginnen met de boosterprikken.

Ook Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zei in de Kamer dat boosters ziekenhuisopnames kunnen voorkomen. Zelfs als de extra bescherming van een boostershot minder is dan uit het Israëlische onderzoek bleek, zou daarmee de druk op de zorg veel minder kunnen zijn.

Fleur Agema noemde die conclusie „heel erg jammer”. Dat betekent volgens haar dat van de 1500 gevaccineerden die nu opgenomen zijn „er een heleboel niet in het ziekenhuis hadden hoeven liggen”.

Bescherming van ouderen door coronavaccins daalt iets

De beschermingsmuur die de coronavaccins hebben opgebouwd, wordt bij ouderen iets minder sterk. Bij 70-plussers beschermen de beschikbare vaccins nog voor 84 procent tegen ziekenhuisopname en voor 93 procent tegen opname op een intensive care. Dat heeft Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gezegd tegen de Tweede Kamer.

441408546.jpg
Van Dissel. beeld ANP, Lex van Lieshout

Bij zijn vorige briefing, half november, boden de vaccins bij ouderen 87 procent bescherming tegen ziekenhuisopnames. Begin november was het 89 procent.

Ook bij mensen die jonger dan 70 zijn, zwakt de bescherming iets af. Bij hen zijn de vaccins voor 94 procent effectief tegen ziekenhuisopnames, terwijl dit eerder zo’n 97 procent was.
Om de afweer te versterken is Nederland onlangs, als laatste land in de regio, begonnen met het geven van boosterprikken. Voorlopig zijn zorgmedewerkers, mensen van 80 jaar en ouder, bewoners van zorginstellingen en mensen met het downsyndroom eerst aan de beurt. Over een tijdje krijgen mensen van 60 tot en met 79 jaar een uitnodiging, en in de loop van volgend jaar de rest van de bevolking.

Zuyderland zet in noodsituaties ook besmette medewerkers in

Het Limburgse medisch centrum Zuyderland gaat in noodsituaties ook met corona besmette medewerkers inzetten op de afdelingen intensive care van zijn ziekenhuizen in Heerlen en Sittard. Daarover heeft het ziekenhuis overeenstemming bereikt met de ondernemingsraad, zei een woordvoerder van Zuyderland dinsdag.

„De inzet van besmette medewerkers gebeurt alleen bij ernstige nood”, zei de woordvoerder van het ziekenhuis. „Dus alleen als de situatie kritiek is. In de praktijk is deze inzet nog niet nodig geweest.”

Het gaat om het inzetten van medewerkers met milde klachten. Zij mogen alleen als de nood het hoogst is worden ingezet op de ic, kwamen Raad van Bestuur en ondernemingsraad overeen. „En alleen onder hele strenge voorwaarden”, benadrukte de woordvoerder van Zuyderland.

De inzet gebeurt uitsluitend op vrijwillige basis. Zuid-Limburg kent de hoogste besmettingsgraad van heel Europa. Het grote aantal besmettingen zorgt voor een enorme toestroom van patiënten in Zuyderland, waar het ziekteverzuim door corona en werkdruk hoog is en er als gevolg daarvan schaarste aan personeel is.

Overheden worstelen met indammen verspreiding Omikron-variant

De Omikron-variant van het coronavirus wordt in steeds meer landen vastgesteld. De laatste meldingen van besmettingen laten zien hoe lastig het voor overheden is om verspreiding in te dammen. Zo maakte Denemarken woensdag bekend dat een besmette persoon met zo’n 1600 andere mensen een concert van DJ Martin Jensen heeft bijgewoond in het noordelijke Aalborg.

AFP_9TJ6YP.jpg
De Israëlische luchthaven Ben Gurion. beeld AFP, Ahmad Gharabli

De virusvariant is voor het eerst vastgesteld in Zuid-Afrika en door reizigers verspreid over de wereld. Israël meldde dat een besmette persoon uit Malawi in Tel Aviv de bus nam. In Italië bleek de eerste persoon waarbij een Omikron-besmetting was vastgesteld dagen door het land te hebben gereisd.

Inmiddels hebben ook grote landen als Saudi-Arabië, Nigeria en Brazilië voor het eerst Omikron-gevallen gemeld. Het zou in dat laatste land gaan om twee Braziliaanse missionarissen die afkomstig waren uit Zuid-Afrika. Het RIVM meldde dinsdag dat de variant in Nederland een week eerder is aangetroffen dan toe nu bekend was. Dat nieuws kreeg wereldwijd veel aandacht.
Nederland en andere landen hebben na de ontdekking van de variant het internationale reisverkeer aan banden gelegd. Israël en Japan gaan het verst en besloten vrijwel alle buitenlanders te weren. In de Verenigde Staten wordt naar verwachting op donderdag een aanscherping van de regels voor reizigers aangekondigd door de regering van president Joe Biden.

De VS gaan volgens bronnen van The Washington Post alle internationale reizigers verplichten om zich een dag voor hun vlucht te laten testen. Die regel geldt dan ook voor mensen die volledig gevaccineerd zijn. Er wordt ook nog overwogen om reizigers binnen drie tot vijf dagen na aankomst een tweede coronatest te laten doen.

Een op tien artsen en verpleegkundigen zit ziek thuis

Een op de tien ziekenhuismedewerkers zit momenteel ziek thuis. Het verzuim op de intensive cares is gestegen tot bijna 10 procent. Op de verpleegafdelingen is 9 procent van de medewerkers niet inzetbaar. Dat heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), woensdag gezegd in de Tweede Kamer.

In september, vlak voor het begin van de huidige golf, was ruim 6 procent van de artsen en verpleegkundigen niet in staat om te werken.

Rooms-Katholieke Kerk schrapt vieringen na 17.00 uur, ook met kerst

De Rooms-Katholieke Kerk schrapt per direct alle vieringen na 17.00 uur. Ook tijdens Kerst zullen de aangescherpte maatregelen gelden, zo meldt de Rooms-Katholieke Kerk. De Nederlandse bisdommen hebben hiertoe besloten „in verband met de huidige ontwikkelingen op het gebied van de coronapandemie”.

De vraag vanuit de kerk aan de parochies is om Kerstmis zoveel mogelijk overdag, voor 17.00 uur te vieren. Als er toch een mis daarna plaatsvindt, dient deze zonder publiek te zijn. Vanuit huis kan via een live-verbinding de viering gevolgd worden. In de kerk wordt gevraagd alleen een pastoor, priester, bedienaren en bij uitzondering een koor aanwezig te laten zijn, aldus een woordvoerster.

Overdag kunnen de vieringen en kerkelijke bijeenkomsten zoals catechesebijeenkomsten of parochiebestuursvergaderingen nog wel doorgaan. Daarbij dient iedereen zich aan de al geldende coronamaatregelen te houden, zoals anderhalve meter afstand houden en bij verplaatsing door de kerk een mondkapje dragen. Eenmaal zittend op de plek mag deze af. Kleinere kerken moeten weer werken met een reserveringssysteem, zodat mensen afstand kunnen houden. Koren mogen wel blijven zingen maar dienen ook onderling afstand te houden. Ventilatie in de kerken blijft een prioriteit.

De viering op kerstavond die vanuit de kerk in Den Bosch op televisie wordt uitgezonden, gaat wel door, aldus de woordvoerster. Er zal geen publiek aanwezig zijn.

Het besluit om met kerst in de avonduren geen publieke vieringen toe te staan gaat de bisschoppen „zeer aan het hart”, zo stellen zij, maar „de kerk mag geen bron van besmetting zijn”. Met de sluiting van de kerk tussen 17.00 uur en 05.00 uur worden de algemeen geldende coronamaatregelen gevolgd waarbij er geen niet-essentiële activiteiten zijn in die tijd. De aangescherpte maatregelen vragen volgens de bisschoppen net als vorig jaar van de parochies en alle gelovigen „opnieuw om extra inzet, incasserings- en uithoudingsvermogen om toch samen zo goed mogelijk Advent en Kerstmis te kunnen vieren”.

EU krijgt coronavaccins voor jonge kinderen week eerder geleverd

EU-landen krijgen al op 13 december coronavaccins geleverd voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar, meldt het Duitse ministerie van Volksgezondheid. Dat is een week eerder dan gepland en betekent dus ook dat landen sneller kunnen beginnen met de uitrol van de vaccinatiecampagne voor jonge kinderen.

Het vaccin dat wordt gebruikt is dat van Pfizer/BioNTech, nu al beschikbaar voor kinderen vanaf 12 jaar. Duitsland heeft van de fabrikant te horen gekregen dat de leveringen voor de EU eerder plaatsvinden dan aanvankelijk verwacht. Het land ontvangt zelf 2,4 miljoen doses. „Gezien de huidige coronasituatie is dit goed nieuws voor ouders en kinderen. Velen kijken hier reikhalzend naar uit”, laat gezondheidsminister Jens Spahn weten.

Jongere kinderen krijgen een kleinere dosis toegediend. Dat is 10 in plaats van 30 microgram per prik, met een wachttijd van drie weken tussen de twee doses. Volgens onderzoekers is dat mogelijk omdat kinderen evenveel antistoffen aanmaken als volwassen bij een volledige dosis.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurde het middel vorige week goed voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Volgens de experts wegen de voordelen van het vaccin ook voor deze leeftijdsgroep zwaarder dan het risico op de doorgaans milde bijwerkingen.

Ticketverkoop vluchten naar Japan stilgelegd om Omikron

Japan gaat nog verder op slot vanwege de zorgen over de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus. De autoriteiten vragen luchtvaartmaatschappijen om een maand lang geen nieuwe tickets te verkopen voor vluchten naar Japan, meldt het ministerie van Transport.

Japan behoort tot de landen die het verst gaan om Omikron buiten de deur te houden. Het land sloot de grenzen deze week voor buitenlanders. Er geldt nog een uitzondering voor buitenlanders met een verblijfsvergunning, maar die wordt volgens omroep NHK donderdag geschrapt voor reizigers uit landen in het zuiden van Afrika.

Luchtvaartmaatschappijen ANA en JAL hebben inmiddels bevestigd dat voorlopig geen tickets meer geboekt kunnen worden op internationale vluchten naar Japan. Ondanks de strenge maatregelen heeft Omikron de eilandstaat al kunnen bereiken. De autoriteiten hebben twee besmettingen gemeld. Het gaat volgens Japanse media om een diplomaat uit Namibië en een reiziger die in Peru is geweest.

Japan had eerder in de pandemie ook al een zeer streng inreisbeleid. Inmiddels is zo’n 77 procent van de bevolking volledig gevaccineerd en krijgen sommige groepen ook al boostervaccins.

Kabinet wacht met aanscherpen reismaatregelen na RIVM-advies

Het kabinet wil eerst met Europese landen overleggen voordat het aanbevelingen van het RIVM over reismaatregelen overneemt. Het RIVM adviseert onder meer om alle reizigers, dus ook gevaccineerden, zich te laten testen voordat ze naar Nederland reizen. Ook adviseert het een quarantaineplicht voor ongevaccineerde reizigers van buiten de EU.

Maar demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil eerst met andere landen overleggen, om zo „een lappendeken” aan maatregelen te voorkomen, aldus een ministeriewoordvoerder. Het kabinet vroeg om advies nadat de Omikron-variant werd ontdekt op een vlucht vanuit Zuid-Afrika.

Volgens het RIVM zouden alle reizigers een negatieve PCR-test moeten overleggen die niet ouder is dan 48 uur. Als dat niet kan, dan zou een negatieve PCR-test die maximaal 72 uur oud is en een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud volstaan. Ook adviseert het RIVM dat iedereen een zelftest doet op de dag van aankomst en vijf dagen later een test bij de GGD.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat hiermee een eerste stap is gezet en dat Nederland de adviezen onder de aandacht gaat brengen bij andere EU-lidstaten. „Nederland kan hierin niet alleen optrekken, maar we nemen hiermee wel het initiatief.” Hij benadrukt dat er momenteel al strenge regels gelden voor reizen vanuit zuidelijk Afrika, zoals een dubbele testverplichting en een quarantaineplicht van minstens vijf dagen.

Het kabinet overweegt verder om een verplichte PCR-test bij aankomst mogelijk te maken voor reizigers uit zogeheten ‘zeerhoogrisicogebieden’. Reizigers uit zuidelijk Afrika worden daartoe al dringend verzocht, maar een plicht is er nog niet. In acute situaties kan iemand worden verplicht zich te testen, maar structureel kan dit nog niet. Hier moet eerst de wet voor worden aangepast.

Ruim half miljoen positieve coronatests in november

Meer dan een half miljoen mensen zijn in de maand november positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde in dertig dagen tijd 511.300 nieuwe gevallen. Dat is een nieuw maandrecord. Het oude record was al op 20 november verbroken en is in de anderhalve week erna verder aangescherpt.

Gemiddeld waren er in november 17.043 positieve tests per dag. Op 24 november meldde het RIVM 23.735 bevestigde besmettingen, het hoogste aantal positieve tests in een dag tijd sinds het begin van de epidemie.

In de 30 dagen van november zijn meer positieve tests geregistreerd dan in de 153 dagen van de maanden juni, juli, augustus, september en oktober bij elkaar.

Het oude maandrecord is van december vorig jaar. Dat was de piek van de tweede golf. In 31 dagen tijd waren er toen 273.443 bevestigde besmettingen. In oktober vorig jaar waren er 229.559 nieuwe gevallen en in april van dit jaar 223.732.

Kabinet verdedigt strengere coronamaatregelen in Kamer

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de aangescherpte coronamaatregelen die het kabinet afgelopen week aankondigde. Er wacht demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een kritische Tweede Kamer, waar veel ongenoegen heerst over onder meer het trage tempo van de boostercampagne.

441269003.jpg
Minister De Jonge. beeld ANP, Phil Nijhuis

Rutte en De Jonge maakten afgelopen vrijdag nieuwe maatregelen bekend. Zo moeten alle niet-essentiële winkels en sectoren vanaf 17.00 uur dicht en geldt op veel plekken de mondkapjesplicht en de verplichte 1,5 meter afstand weer. Ook zei De Jonge dat hij de campagne om mensen een zogenoemde boosterprik te geven wil versnellen.

De Kamer is kritisch over de trage voortgang van de boostercampagne. Tot dusver zijn er nog geen 100.000 prikken gezet bij ouderen, het laagste aantal in de Europese Unie. De Jonge zei dinsdag dat dit er aan het einde van de week 700.000 moeten zijn.

D66-Kamerlid Jan Paternotte trekt de vergelijking met de trage start van de vaccinatiecampagne begin dit jaar en spreekt van ‘Groundhog Day’, een verwijzing naar de film met Bill Murray waarin diens personage elke keer dezelfde dag opnieuw beleeft.

Voor de PvdA gaan de genomen maatregelen niet ver genoeg. Kamerlid Attje Kuiken pleit al weken voor strenger beleid, met een volledige sluiting van horeca en winkels. Volgens haar is dat nodig om niet nog de hele winter met hoge besmettingscijfers en beperkende maatregelen te zitten.

Rutte riep de bevolking vrijdag op vaker een zelftest te doen, voor een bezoek bij iemand thuis. Maar waarom worden die testen dan niet gratie beschikbaar gemaakt, vraagt GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld zich af. De SP, GroenLinks en de PvdA willen ook dat er betere ondersteuning komt voor zorgpersoneel, in de vorm van gratis kinderopvang, ruimhartige reiskostenvergoeding en mentale ondersteuning.

Kabinet slaat mogelijkheid inkoop extra coronamedicijn af

Het demissionaire kabinet slaat de mogelijkheid over om extra medicatie tegen COVID-19 in te kopen. Het gaat om Ronapreve, dat onlangs door het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) is goedgekeurd. Dat meldt NU.nl.

Nederland doet wel mee via de Europese inkooproute, maar maakt geen gebruik van de mogelijkheid om daarnaast nog zelf in te slaan.

Die deadline is verlopen, laten Haagse bronnen aan NU.nl weten. Er worden meerdere coronamedicijnen ontwikkeld, waarvan een aantal al is goedgekeurd door het EMA.

Ronapreve helpt coronapatiënten van twaalf jaar en ouder die een grote kans op een ernstig verloop van een infectie hebben door bijvoorbeeld een verzwakt immuunsysteem, maar nog geen extra zuurstof nodig hebben.

Liveblog dinsdag

Het liveblog van dinsdag is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer