Buitenland

Suriname verscherpt inreisregels, strenge avondklok tegen feesten

Om te voorkomen dat Suriname te maken krijgt met een nieuwe golf coronabesmettingen scherpt het land vanaf maandag de inreisregels aan voor reizigers uit de hoogrisicolanden Nederland en Verenigde Staten. Ook wordt de avondklok vervroegd, maakte minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zondagavond bekend op een persconferentie in Paramaribo.

ANP
29 November 2021 03:21

Behalve een bewijs van volledige vaccinatie en een recente PCR-test moeten reizigers vanaf maandag op de derde dag na aankomst ook een antigeentest doen. Als die positief is, moet die persoon in isolatie. Bij het verlaten van Suriname moeten reizigers kunnen laten zien dat ze de antigeentest daadwerkelijk hebben ondergaan. Zo niet, dan krijgen ze een boete van 100 euro, legde Ramadhin uit. Reizigers uit laagrisicolanden hoeven deze test niet te doen.

De minister, die onlangs zelf Covid-19 opliep, zei dat de aanscherping van de inreisregels niets te maken heeft met het opduiken van de Omikron-variant van het coronavirus. Het is vooral het grote aantal positieve tests in Nederland dat de Surinaamse autoriteiten zorgen baart. De ervaring leert dat het intensieve personenverkeer tussen Nederland en Suriname dan ook snel voor meer besmettingen in Suriname kan zorgen.

De avondklok in Suriname wordt vervroegd van 23.00 uur naar 21.00 uur. Dat moet vooral het houden van feestjes bemoeilijken. Volgens de politie organiseren veel horecagelegenheden tegen de regels in zulke feesten, met een risico op besmettingen als gevolg. Uit de laatste cijfers van de politie blijkt dat sinds begin dit jaar ruim 8000 boetes zijn uitgedeeld voor overtredingen van het uitgaansverbod, samen goed voor bijna 300.000 euro.

In Suriname is de coronasituatie de laatste weken overigens juist verbeterd. Het aantal positieve testen ligt gemiddeld rond de veertig per dag. Volgens Soenita Nannan Panday-Gopisingh, arts en voorzitter van de stuurgroep Covid-Communicatie, is de situatie onder controle. „We zitten aan het eind van de vierde golf. Ziekenhuisopnames zijn te reguleren, de druk is van de ketel. Mensen kunnen met verlof, er is nu ook weer ruimte voor de andere zorg.”

Een groot punt van zorg is nog wel dat de vaccinatiegraad nauwelijks stijgt. Het doel is 80 procent van de doelgroep volledig te vaccineren, de teller staat nu pas op 45 procent, aldus de arts.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer