Buitenland

Overleg Merkel met leider Belarus over grenscrisis ergert Polen

Polen is niet te spreken over gesprekken tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko, die door de EU verantwoordelijk wordt gehouden voor een migrantencrisis aan de Europese buitengrens. De Poolse premier Mateusz Morawiecki klaagde in een gesprek met persbureau DPA dat Loekasjenko zijn voordeel kan doen met dergelijk topoverleg.

ANP
27 November 2021 10:11

Duizenden migranten, vooral uit het Midden-Oosten, hebben de afgelopen maanden geprobeerd om via het Oost-Europese land Belarus naar de EU te reizen. Ze worden tegengehouden bij de grens met Polen. Dat land verwijt het regime van Loekasjenko bewust migranten naar de grens te dirigeren.

Merkel sprak twee keer met de 67-jarige Loekasjenko om een uitweg te vinden in deze crisis. Dat viel slecht bij Morawiecki, die concludeerde dat de Belarussische leider legitimiteit kan ontlenen aan dergelijke telefoontjes. „En dat terwijl de strijd voor een vrij Belarus nu al vijftien maanden gaande is.”

In Belarus ontstond vorig jaar grote onrust nadat Loekasjenko was uitgeroepen tot winnaar van presidentsverkiezingen. De EU vond die vrij noch eerlijk en erkende de uitslag niet. Belarus kreeg Europese sancties opgelegd toen de veiligheidstroepen van Loekasjenko hardhandig optraden tegen burgers die massaal demonstreerden tegen zijn omstreden herverkiezing.

Europese landen beschuldigen het regime van Loekasjenko ervan de migrantencrisis te hebben georkestreerd, uit vergelding voor die strafmaatregelen. De pogingen van Merkel om te bemiddelen, pakken in de ogen van de Poolse premier vooral gunstig uit voor de Belarussische leider.

„Loekasjenko heeft misbruik gemaakt van zijn gesprek met Angela Merkel”, zei Morawiecki tegen DPA. „Hij deed alsof Merkel ermee had ingestemd om 2000 migranten via een corridor naar Duitsland en andere Europese landen te brengen. En dat klopt niet.”

Merkel kreeg ook in eigen land kritiek vanwege haar gesprekken met Loekasjenko. Die waren volgens haar woordvoerder afgestemd met de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de EU. Merkel zou Loekasjenko hebben gebeld omdat de onrust groeide over de migranten die waren gestrand in het grensgebied bij Polen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer