Mexico en VS nog niet akkoord over ‘blijf in Mexico’-regel
De Amerikaanse en Mexicaanse autoriteiten zijn nog niet akkoord over een ‘blijf in Mexico’-regel voor migranten die vanuit Centraal-Amerika de grens met de VS proberen over te steken. Ingewijden melden aan CNN dat het beleid mogelijk volgende week geïntroduceerd wordt, al moet de Mexicaanse regering nog akkoord gaan met de invulling van het beleid.
Onder voormalig Amerikaans president Donald Trump introduceerden de VS de ‘blijf in Mexico’-regel. Daardoor moesten asielzoekers voor de volledige duur van hun procedure in Mexico blijven. Huidig president Joe Biden schafte de regel kort na zijn aantreden af, maar een federale rechter in Texas draaide die beslissing terug. Ook in hoger beroep werd besloten dat de regering van Biden de ‘blijf in Mexico’-regel moet handhaven, de wijze waarop het programma was afgebouwd was niet volgens de wet.
Sindsdien zijn de Amerikaanse en Mexicaanse autoriteiten in gesprek over herintroductie van de maatregel. Een akkoord lijkt nabij, melden CNN en nieuwssite Axios. Er zullen aanpassingen worden gemaakt aan het programma. Zo kunnen migranten bijvoorbeeld een coronavaccinatie krijgen voordat zij worden teruggestuurd naar Mexico, meldt Axios.
Er zijn nog een aantal punten waar de VS en Mexico overeen moeten komen. Zo willen de Mexicaanse autoriteiten voorkomen dat migranten maanden of zelfs jarenlang wachten op de Amerikaanse immigratieprocedure.
Sinds het aantreden van Biden neemt het aantal mensen dat de VS probeert te bereiken toe. Dit najaar probeerde een recordaantal migranten de grens over te steken. Steeds meer mensen verlaten Centraal-Amerika vanwege de armoede die daar heerst. Zij hopen via Mexico door te reizen naar de Verenigde Staten, waar ze een betere toekomst hopen op te bouwen.
Biden wilde bij zijn aantreden een einde maken aan het migratiebeleid dat Trump introduceerde, zoals ook het recht om migrantenfamilies uit te zetten die betrapt worden aan de grens. Rechters staken daar echter een stokje voor. Democraten en verschillende hulporganisaties verwijten Biden niet genoeg te doen voor de migranten aan de zuidgrens van de VS.