Grootgrondbezitter ASR geeft groene boeren korting op pachtsom
Verzekeraar ASR gaat boeren belonen als ze kiezen voor een duurzame bedrijfsvoering. De verzekeraar, de grootste particuliere verpachter van landbouwgrond in Nederland, meldde dinsdag dat boeren een korting van 5 tot 10 procent op de pachtsom kunnen krijgen.
ASR Real Estate bezit 36.000 hectare landbouwgrond en 6000 hectare aan landgoederen. Ruim 2000 Nederlandse boeren pachten grond van het bedrijf. De stap kan navolging krijgen, zegt portefeuillemanager Fadyan Pronk van ASR Dutch Farmland Fund in een toelichting tegen het Financieele Dagblad. „We verwachten een grotere impact van onze stap dan alleen rechtstreeks voor de grond die wij verpachten. Want boeren die van ons pachten, bewerken ook vaak grond van andere eigenaren. Als ze op ASR-grond duurzaam boeren, doen ze dat waarschijnlijk ook in de rest van hun bedrijf.”
De druk op boeren om milieuvriendelijker te werken, is afgelopen jaren toegenomen, zegt de verzekeraar. Mileuvriendelijke landbouw brengt voor de boer echter veel extra kosten met zich mee. ASR zegt dit niet eerlijk te vinden, vandaar dat agrariërs die er toch voor kiezen om over te gaan naar duurzame landbouw een korting krijgen op de pachtsom. Pronk: „Alle partijen in de agrarische keten dragen verantwoordelijkheid voor deze omschakeling.”
ASR maakt geen onderscheid in boeren die de overstap nog moeten maken en boeren die die stap al hebben gezet. Dit betekent dat de laatste groep eveneens aansprak kan maken op de korting op de pachtsom. Volgens Pronk is er geen maximum wat het aantal boeren betreft dat een beroep kan doen op deze compensatie. In samenspraak met de agrarische sector heeft ASR praktische duurzaamheidsrichtlijnen opgesteld, waaraan boeren moeten voldoen om aanspraak te maken op korting. De korting geldt voor de gehele pachtperiode.
Klimaatneutraal
Na jaren van getouwtrek kan het nieuwe Europese landbouwbeleid eindelijk van stapel lopen. Het Europees Parlement zou dinsdag naar verwachting het laatste zetje voor de nieuwe verdeling van de honderden miljarden aan landbouwsubsidies geven voor de jaren tot 2027. Ook al is het de vraag of er genoeg verandert om de klimaatdoelen te halen.
De landbouw is goed voor ruim 10 procent van de Europese uitstoot van broeikasgassen. Nu de EU in 2050 klimaatneutraal wil zijn, moet ook de landbouw rap verduurzamen.