Buitenland

Vorig jaar minder antibiotica gebruikt in Europa

Het gebruik van antibiotica door mensen is in 2020 in de meeste Europese landen met 15 procent afgenomen ten opzichte van 2019, meldt het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), het Europese RIVM. De reden is waarschijnlijk de coronapandemie.

ANP
18 November 2021 09:02

Zo kan het zijn dat er minder mensen met milde infecties een dokter hebben opgezocht, of mogelijk konden mensen in het coronajaar minder makkelijk bij zorgverleners terecht, aldus het ECDC. Ook gingen er vorig jaar minder luchtwegaandoeningen rond, vanwege de coronamaatregelen zoals afstand houden en handen wassen. Wie bijvoorbeeld een longontsteking heeft, kan daarvoor een antibioticakuur krijgen.

Evengoed wijst het ECDC erop dat resistentie tegen bepaalde antibiotica hoog blijft, vooral in het zuiden en oosten van Europa. Als bacteriën resistent worden tegen bepaalde antibiotica, betekent het dat ze niet meer reageren op die geneesmiddelen. Een bacteriële infectie kan dan niet meer goed behandeld worden. Door vaak (dezelfde) antibiotica te slikken kunnen bacteriën er ongevoelig voor worden.

EU-Commissaris Stella Kyriakides noemt resistentie tegen antibiotica een „stille pandemie”. „Levens gaan verloren doordat medicatie niet langer werkt en we moeten wereldwijd actie ondernemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer