Leger Polen zet waterkanon en traangas in tegen migranten
Poolse veiligheidstroepen hebben waterkanonnen en traangas ingezet tegen migranten die verblijven in het grensgebied met Belarus. Volgens het ministerie van Defensie in Warschau, dat beelden vrijgaf van de confrontatie bij de plaats Kuznica, gooiden migranten met stenen en probeerden ze prikkeldraad te verwijderen in hun poging de Europese Unie te bereiken.
Bij de schermutselingen is volgens de Poolse politie een agent zwaargewond geraakt. Hij is met hoofdletsel afgevoerd naar een ziekenhuis. Volgens het leger heeft Belarus flitsgranaten gegeven aan migranten.
In het grensgebied zijn geregeld confrontaties tussen wanhopige migranten uit vooral het Midden-Oosten die door het regime van Aleksandr Loekasjenko naar de EU-grens zijn gedirigeerd. Er zijn zeker elf migranten overleden sinds de zomer. Polen, dat geen onafhankelijke waarnemers in het gebied toelaat, heeft naast grenswachten en politiemensen minstens 15.000 militairen gestationeerd bij de grens.
Er verblijven volgens de Poolse grenswacht ongeveer 4000 mensen in kampen bij de grens. Deze maand zijn tot dusver meer dan 5000 pogingen geteld om de grens over te steken. Ook Litouwen en Letland zien een forse toename. De drie landen hebben de noodtoestand bij de grens uitgeroepen en delen van de grens met hekken en prikkeldraad versterkt.
Het Rode Kruis roept overheden op zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor de migranten „die moeten overleven in de vrieskou zonder dat zij voedsel, water of warme kleding hebben”. Meer doden kunnen alleen worden voorkomen als humanitaire organisaties toegang krijgen en mensen kunnen helpen, zegt Andreas von Weissenberg, hoofd van het Internationale Rode Kruis in de regio Europa.
In Belarus delen vijftig hulpverleners van het Rode Kruis eten, water, dekens en warme kleding uit. „Maar dit moet niet incidenteel zijn. We moeten structureel toegang krijgen, ook aan de andere kant van de grens”, aldus Von Weissenberg. Hij pleit ervoor dat mensen bij de grens van de EU op een veilige manier asiel kunnen aanvragen. In Litouwen helpt het Rode Kruis migranten bij de grens met water, hygiënekits, schoenen en kleding.
Het regime van Loekasjenko helpt migranten bij hun reis uit vergelding voor Europese sancties die aan Belarus zijn opgelegd voor hardhandig optreden tegen demonstrerende burgers. De EU-landen hebben daarvoor sancties opgelegd en gaan dat ook doen in verband met de mensensmokkel. De omstreden leider zei dinsdag opnieuw geen confrontatie te zoeken. Bondgenoot Rusland liet weten de inzet van traangas en waterkanon „absoluut onaanvaardbaar” te vinden.