Buitenland

Afbouw steenkool blijft staan in concepttekst klimaattop

Op de klimaattop in Glasgow is een nieuwe conceptversie van de eindteksten gepubliceerd. Gevoelige punten over het uitfaseren van steenkool en subsidies op fossiele brandstoffen zijn ook in de jongste versie terug te vinden.

ANP
13 November 2021 10:38Gewijzigd op 13 November 2021 11:02

Aan de onderhandelingen op de top doen bijna 200 landen mee en er passeren meerdere conceptversies van de slotverklaring. Waarnemers kijken steeds op welke punten na nieuw overleg aan die tekst is gesleuteld. Het gebruik van fossiele brandstoffen wordt gezien als een van de gevoeligste punten. Daar zijn grote economische belangen mee gemoeid.

In de nieuwe tekst wordt nog steeds gesproken van het uitfaseren van „ongemitigeerde” kolenstroom en „inefficiënte steun” voor fossiele brandstoffen, zoals een dag eerder ook al in de tekst stond. Er is wel een zinnetje toegevoegd. Daar staat in dat er „steun moet zijn voor een rechtvaardige transitie”.

De term ongemitigeerd duidt op stroomopwekking waarbij de CO2 de lucht in gaat. Daartegenover staat het afvangen en opslaan van het broeikasgas, een omstreden techniek die zich volgens critici nog niet echt heeft bewezen. De ‘fossiele’ alinea begint nu ook met een oproep om versneld „technologieën te ontwikkelen” voor een overstap op „energiesystemen met een lage emissie”. Ook het snel opschalen van schone energiebronnen wordt genoemd.

Landen krijgen ook het verzoek voor eind 2022 hun klimaatdoelstellingen voor 2030 nog eens te bekijken en waar nodig aan te scherpen. Inzet is dat de afspraken gehaald kunnen worden die in 2015 zijn gemaakt op de klimaattop van Parijs. Toen sprak de internationale gemeenschap af de opwarming van de aarde bij voorkeur te beperken tot 1,5 graad.

De eerste versie, die woensdag verscheen, bevatte sterkere bewoordingen over kolen en fossiele subsidies. Daarin stond nog een duidelijke oproep aan alle landen om het uitfaseren van steenkool te versnellen en sneller te stoppen met subsidies voor fossiele brandstoffen. Na kritiek van landen die zwaar op steenkool leunen, werd de taal afgezwakt.

Eigenlijk had de top vrijdagavond al afgesloten moeten worden, maar dat bleek onhaalbaar. Er wordt zaterdag verder gepraat.

Naast fossiele brandstoffen is ook de financiële steun voor ontwikkelingslanden een gevoelig punt. Armere landen wilden dat op deze top een ‘facility’ zou worden opgericht voor klimaatschade, een pot geld waar ze een beroep op kunnen doen als ze bijvoorbeeld worden getroffen door natuurgeweld dat samenhangt met klimaatverandering. Daarin voorziet de concepttekst echter niet. Wel staat erin dat het belangrijk is om de steun aan kwetsbare landen uit te breiden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer