Qatar gaat Amerikaanse belangen in Afghanistan behartigen
Qatar gaat de Amerikaanse belangen in Afghanistan behartigen en als officieel communicatiekanaal tussen de VS en de Talibanregering fungeren. De Golfstaat gaat daarvoor een apart deel van zijn ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul inrichten.
Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken maakte bij een bezoek van zijn Qatarese ambtgenoot in Washington bekend dat de twee landen hierover vrijdag een overeenkomst hebben ondertekend, die op 31 december ingaat. De VS erkennen de regering van de Taliban, de nieuwe machthebbers, niet.
Sinds de aftocht van de VS uit Afghanistan eind augustus en ook daarvoor vervulde Qatar al een bemiddelende rol. In de hoofdstad Doha zijn geregeld gesprekken gevoerd tussen westerse landen en de Taliban, onder meer over het vertrek van Afghanen die voor de westerse troepen hebben gewerkt. Het land gaat medewerkers in de ambassade in Kabul inzetten voor Amerikaanse belangen en consulaire diensten zoals paspoortaanvragen, in nauwe samenwerking met de VS. Qatar gaat ook veiligheidspatrouilles houden bij de het enorme verlaten Amerikaanse ambassadecomplex in Kabul.
De VS blijven ondertussen in Doha contact onderhouden met de Taliban, die daar een politiek kantoor hebben. De werkzaamheden van de ambassade in Kabul zijn eerder verplaatst naar Doha.
Er zijn 124.000 westerlingen en Afghanen geëvacueerd, maar lang niet iedereen die Afghanistan wilde verlaten heeft dat kunnen doen. Ongeveer de helft van de 124.000 is via Qatar gevlogen, en een deel wordt daar nog opgevangen. Blinken zei de Qatarese minister Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani dankbaar te zijn voor de steun rond Afghanistan.
Ook andere westerse landen erkennen de fundamentalistische regering in Kabul niet, maar beseffen ook dat ze in actie moeten komen, om te voorkomen dat zich in de winter een humanitaire ramp voltrekt in het land waar ze twintig jaar militair aanwezig zijn geweest. Voor miljoenen Afghanen dreigt hongersnood, mede omdat hulpgelden en Afghaanse financiële tegoeden in het buitenland zijn geblokkeerd.