Extra prik nodig in omliggende landen
Voor 65-plussers in Frankrijk is vanaf midden december een extra coronaprik verplicht om de geldigheid van de coronapas te behouden. De Franse president Emmanuel Macron kondigde dat dinsdag aan tijdens een rechtstreeks uitgezonden toespraak tot het volk.
Een derde prik wordt vanaf begin december ook aangeboden aan 50-plussers. Tot nu waren die in Frankrijk voorbehouden aan mensen ouder dan 65 en andere kwetsbare groepen. De president waarschuwde voor een vijfde coronagolf. Hij noemde het alarmerend dat het aantal besmettingen en opnames in ziekenhuizen snel stijgt.
Andere landen rond Nederland hebben al miljoenen boostershots van coronavaccins gegeven. België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben verschillende strategieën voor het geven van de derde prik.
België geeft extra prikken sinds begin september aan kwetsbare groepen zoals mensen met een verzwakt immuunsysteem, 65-plussers en bewoners van verzorgingstehuizen. Het aantal mensen dat een extra dosis van een coronavaccin heeft gehad, ligt rond de 730.000. Volgens Belgische media is dat ruim 6 procent van de bevolking.
Verzwakt
In Duitsland kunnen momenteel alleen 70-plussers, zorgpersoneel en mensen met een verzwakt immuunsysteem een boostershot krijgen. De eerste boostershots werden begin september gezet. Er zijn 2,8 miljoen mensen aan de beurt geweest, ongeveer 3,8 procent van de bevolking vanaf 12 jaar en 3,4 procent ten opzichte van de hele bevolking.
In het Verenigd Koninkrijk gaan de boosters naar 50-plussers en mensen die extra risico lopen, bijvoorbeeld vanwege gezondheidsproblemen of een baan in de zorg. Sinds halverwege september hebben 10,3 miljoen mensen een derde prik laten zetten, wat neerkomt op 17,9 procent van de bevolking vanaf 12 jaar.
Zorgmedewerkers in Engeland moeten vanaf 1 april volgend jaar tegen Covid-19 zijn gevaccineerd om hun werk uit te oefenen. De Britse Zorgminister Sajid Javid heeft dinsdag bekendgemaakt dat zo de kans op een besmetting kleiner moet worden.