VN: stofdeeltjes verkorten levensduur
In Europese regio’s met veel industrie, zoals Nederland en België, leven de mensen gemiddeld twee jaar korter door de aanwezigheid van veel kleine stofdeeltjes in de lucht. De Economische Commissie voor Europa, een orgaan van de Verenigde Naties, heeft dit maandag gezegd.
De commissie zegt dat de schadelijke gevolgen van vervuiling door zeer kleine deeltjes tot dusver onderbelicht is gebleven. Pas kort geleden is gebleken dat er een nauw verband bestaat tussen de concentratie kleine deeltjes en gezondheidsklachten zoals hart– en vaatziekten en long– en ademhalingsproblemen.
Volgens Markus Amann van een in Wenen gevestigd instituut dat onderzoek doet naar de gevolgen van deeltjesvervuiling kunnen kleine deeltjes chronische hartontsteking veroorzaken en zijn zij daarmee een van de belangrijkste oorzaken van hartaanvallen. Grote deeltjes dalen vrij snel, kleine deeltjes daarentegen kunnen enorme afstanden afleggen voor ze neerdalen, aldus Amann. Ze komen voor in uitlaatgassen en de uitstoot van energiecentrales. Ook worden ze geproduceerd in de staal– en betonindustrie.
De situatie is in industriegebieden ernstiger dan landelijke regio’s. Terwijl voor Nederland de gemiddelde levensverwachting door de aanwezigheid van kleine deeltjes twee jaar korter is, blijft het effect voor het gemiddelde Europese land beperkt tot acht maanden. Dat is ongeveer evenveel als de tol die het autoverkeer eist.
Veel gebieden op de wereld hebben last van vervuiling door kleine deeltjes. Ook Noord–Amerika en delen van Azië kampen met het probleem. Het wetenschappelijk onderzoek ernaar is echter tot dusver beperkt gebleven tot de Verenigde Staten en Europa. De VN–commissie stelt dat alleen een internationale aanpak effect kan hebben.