Economie

Voor iedere klant een uniek speeltoestel

Het werken bij Speelmaatje ervaren veel timmermannen als het dagelijkse bezig zijn met hun hobby. Het Achterhoekse bedrijf dat speelterreinen ontwerpt en aanlegt, zet vol in op creativiteit. „Binnen de grenzen van een ontwerp kun je hier helemaal los gaan.”

Hanneke den Hertog
9 November 2021 20:39
beeld APA, Sjef Prins
beeld APA, Sjef Prins

Bij de entree van het splinternieuwe pand op het industrieterrein van Angerlo valt direct de Bijbeltekst op: „Zo de HEERE het huis niet bouwt, tevergeefs arbeiden deszelfs bouwlieden daaraan.” Verkoopleider Wilbert Wassink (51), al twintig jaar in dienst van Speelmaatje: „Het mag wat plechtstatig klinken, maar we zijn ervan doordrongen dat de groei van ons bedrijf geen resultaat is van hard werken alleen.”

Speelmaatje begon zo’n dertig jaar geleden, toen Anton Ebbers uit Doetinchem erachter kwam dat speeltoestellen bouwen hem wel lag. In dezelfde tijd had de Goudse pabodocent Evert Blaauwendraad een eigen visie ontwikkeld op buitenspelen. Hij zocht een bouwer voor de uitvoering. Dat werd Ebbers.

In de begintijd bestond de klantenkring voornamelijk uit reformatorische basisscholen. Toen in 2001 Wassink als verkoper begon, breidde het bedrijf het klantenbestand uit met openbare scholen, campings en gemeenten.

Zo’n tien jaar geleden maakte Speelmaatje de omslag naar ‘natuurlijk spelen’, waarbij een compleet terrein gezien wordt als speellandschap. Hierbij is er nadrukkelijk ruimte voor groen, naast de speeltoestellen. Gert-Jan Ebbers (39), zoon van oprichter Anton en tegenwoordig met Mark Ebbers (geen familie) eigenaar, is enthousiast: „Het experimentele spelen, bijvoorbeeld met stenen, planken en zand, prikkelt de creativiteit van een kind.”

Een andere ontwikkeling van de afgelopen jaren was de omschakeling van geïmpregneerd grenenhout naar onbewerkt robiniahout uit een koud klimaat, wat een levensduur van 25 tot 40 jaar heeft.

17665977.JPG
beeld APA, Sjef Prins

Creativiteit

Na een kennismakingsgesprek met een geïnteresseerde opdrachtgever begint het creatieve traject bij de 24-jarige Wendy Burgers. De landschapsontwerper maakt, met de wensenlijst van de klant, een inrichtingsvoorstel voor het terrein, en tekent groen en speelobjecten in. Ze maakt inzichtelijke plattegronden en levensechte 3D-tekeningen van speelvoorzieningen. Er zijn factoren waar ze rekening mee moet houden. „Bij scholen wil je bijvoorbeeld beplanting waar je als kind lekker doorheen kunt struinen zonder die te slopen. Heesters zijn daarvoor ideaal.”

Een volgend aandachtspunt is de bespeelbaarheid van een gebied in natte periodes. „Vaak willen scholen vérgaand vergroenen en moeten wij ze daarin soms temperen”, legt Wassink uit. Speelmaatje adviseert om de helft van een gebied verhard te maken, zodat daar het hele jaar door op te spelen is en niet het hele speelterrein in een modderpoel verandert.

Uit het ontwerpproces rolt voor iedere klant een gepersonaliseerde folder. Bij iedere opdracht wordt maatwerk geleverd. Ebbers: „We werken niet vanuit een catalogus; in vrijwel ieder project verwerken we nieuwe elementen.” De prijs van een gemiddeld project ligt op zo’n 50.000 euro, exclusief de kosten voor een hovenier. Als de toestellen klaar zijn, worden ze door een montageteam van Speelmaatje in elkaar gezet op locatie.

Schots en scheef

Direct naast de kantoren ligt de werkplaats. Timmermannen zetten hier de typisch kronkelige robiniastammen om in avontuurlijke speeltoestellen. Dat doen ze vanaf de 3D-tekening die Burgers aanlevert. Daarbij letten ze goed op veiligheidsnormen, maar krijgen ze verder veel ruimte om hun creativiteit de vrije loop te laten.

In de werkplaats is het een drukte van belang. Elkaar verstaan is nauwelijks mogelijk door het geluid van schuurmachines en boren; de vloer ligt vol met zaagsel. Verschillende mannen werken aan boomhutten en speelhuizen. Alles lijkt wat schots en scheef, maar dat is juist de bedoeling, legt Ebbers uit. „Het moet er uitzien alsof een kind het zelf getimmerd heeft.”

Meer over
De Zaak

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer