Scherpe stijging van het aantal mensen op rand van hongersnood
Het aantal mensen dat op de rand van acute hongersnood balanceert is dit jaar snel gestegen. Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) gaat het intussen om 45 miljoen mensen in 43 landen.
De stijging komt grotendeels op het conto van een evaluatie van de voedselzekerheid in Afghanistan. Daaruit bleek onlangs dat in het land nog eens drie miljoen meer mensen door hongersnood worden bedreigd dan eerder werd gedacht.
Alleen al in Afghanistan hebben daardoor nu zo’n 23 miljoen mensen voedselhulp nodig, meent het WFP, dat onderdeel is van de Verenigde Naties. Maar ook in landen als Ethiopië, Haïti, Somalië, Angola, Kenia en Burundi stijgt het aantal mensen dat hongerlijdt.
„We hebben te maken met conflicten, klimaatverandering en corona, al die zaken drijven het aantal hongerigen op,” zei David Beasley, directeur van het WFP, maandag na een bezoek aan Afghanistan. En hij voegde daar later nog aan toe: „De brandstofprijzen stijgen, de voedselprijzen rijzen de pan uit, meststoffen zijn duurder. Dit alles werkt nieuwe crises in de hand, zoals de crisis die zich nu in Afghanistan voltrekt, maar ook de al langer bestaande noodsituaties in landen als Jemen en Syrië.” In Syrië bijvoorbeeld hebben 12,4 miljoen mensen voedselhulp nodig, meer dan ooit sinds het begin van de burgeroorlog in het land tien jaar geleden.
Volgens het WFP liggen de kosten om een acute hongersnood wereldwijd te bestrijden nu op 7 miljard dollar. Dat was eerder dit jaar nog 6,6 miljard dollar.