Buitenland

Chronologie Angolese burgeroorlog

5 April 2002 08:33Gewijzigd op 13 November 2020 23:30

1961 - De eerste gevechten barsten los in de Portugese kolonie wanneer drie antikoloniale guerrillabewegingen gaan vechten voor onafhankelijkheid.

1974 - Een militaire coup in Portugal maakt de weg vrij voor de onafhankelijkheid van Angola een jaar later.

1975 - Ondanks een door Portugal bereikte overeenkomst over de politieke voorwaarden voor onafhankelijkheid grijpt de MPLA (Volksbeweging voor de Bevrijding van Angola) de macht. De MPLA bindt de strijd aan met de rivaliserende Unita, de Nationale Unie voor de Volledige Onafhankelijkheid van Angola.

1975-1988 - De Angolese machtsstrijd groeit uit tot een strijd tussen de supermachten van de Koude Oorlog. Cuba stuurt 50.000 soldaten en de Sovjet-Unie steunt de marxistische MPLA-regering met miljarden. Unita krijgt troepen van Zuid-Afrika en wapens en geld van de Verenigde Staten. Bij de gevechten komen ongeveer 350.000 Angolezen om.

1988 - Cuba en Zuid-Afrika trekken zich na onderhandelingen gezamenlijk terug uit Angola, maar de MPLA en Unita zetten de strijd voort.

Mei 1991 - Unita-leider Jonas Savimbi en de Angolese president José Eduardo dos Santos tekenen een vredesverdrag dat voorziet in algemene amnestie, een verenigd Angolees leger en democratische verkiezingen.

September 1992 - Unita verliest de parlementsverkiezingen, maar de presidentsverkiezing tussen Savimbi en Dos Santos is een nek-aan-nekrace. Dos Santos’ overwinning is net niet groot genoeg en er wordt een tweede ronde gepland.

Oktober 1992 - Savimbi verwerpt de uitslag van de presidentsverkiezing. Beide partijen beschuldigen elkaar van het opbouwen van een troepenmacht en er breken nieuwe gevechten uit.

1993 - Vredesbesprekingen onder leiding van de Verenigde Naties beginnen in Lusaka, de hoofdstad van Zambia. De strijd wordt ondertussen voortgezet.

1994 - Vertegenwoordigers van Dos Santos en Savimbi tekenen een vredesakkoord in Lusaka.

1997 - Na een politieke strijd over de kleine lettertjes van de vredesovereenkomst wordt een regering van nationale eenheid gevormd met leden van beide partijen. In afgelegen gebieden duren militaire schermutselingen echter voort, reden voor de Verenigde Naties de rebellen extra sancties op te leggen.

Augustus 1998 - Unita verbreekt de samenwerking met internationale waarnemers.

November 1998 - Het leger begint een groot offensief tegen Unita.

1999 - De VN trekken hun vredesmilitairen terug.

Februari 2002 - Savimbi wordt in een gevecht met het leger gedood.

Maart 2002 - Het leger en Unita beginnen onderhandelingen over een bestand.

April 2002 - De twee partijen tekenen een bestandsakkoord en gaan verder met onderhandelingen over definitieve vrede.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer