Nederlander voelt zich steeds minder verantwoordelijk voor eigen pensioen
Eén op de drie mensen voelt zich niet verantwoordelijk voor hun eigen oudedagvoorziening. Ze vinden dat dit een zaak is voor de overheid of het pensioenfonds. Dat bleek dinsdag uit een onderzoek van Wijzer in geldzaken.
Tien jaar geleden wees 54 procent van de beroepsbevolking nog met de vinger naar zichzelf bij de vraag wie er verantwoordelijk is voor het eigen pensioen. Dat percentage is nu geslonken tot 34 procent. Opmerkelijk, want juist met het nieuwe pensioenstelsel op komst –dat waarschijnlijk vanaf 2023 ingaat– moeten Nederlanders meer keuzes gaan maken over hun pensioen.
Slechts 3 procent van de beroepsbevolking zegt te weten wat het pensioenakkoord –dat aan de basis ligt van deze stelselwijziging– inhoudt. Ruim 20 procent zegt hier „in hoofdlijnen” van op de hoogte te zijn. Het merendeel van de beroepsbevolking geeft aan alleen weleens over het pensioenakkoord te hebben gehoord (47 procent) of hier zelfs totaal niet mee bekend te zijn (28 procent).
Pensioenexpert Marike Knoef (38) vindt de uitkomsten van het onderzoek verrassend. Ze ziet dat er meer zzp’ers en flexwerkers zijn dan ooit. Vooral voor deze groepen is het zaak om het eigen pensioen goed geregeld te hebben, omdat ze hier vaak zelf verantwoordelijk voor zijn of niet voldoende pensioen opbouwen bij een werkgever. „Daarom baren de cijfers me tegelijk ook zorgen,” aldus Knoef.Volgens de deskundige is het moeilijk om een eenduidige verklaring te geven voor het afkalvende verantwoordelijkheidsgevoel. De overstap naar een nieuw pensioenstelsel speelt hier waarschijnlijk een rol in. Knoef: „Veel is er nog onduidelijk. Een grote groep ‘overkomt’ die verandering als het ware. Ze zijn dan ook sneller geneigd te denken dat het niet hun zaak is en dat een ander, zoals de overheid of het pensioenfonds, het dan maar moet regelen.”
AOW-uitkering
Ook opvallend: uit het onderzoek blijkt dat mensen onderschatten wat er al voor hun geregeld is wat hun pensioen betreft. Dit geldt vooral voor zzp’ers. Zo denkt 15 procent van de laag en midden betaalde zelfstandigen, zoals mensen die werkzaam zijn in de bouw en thuiszorg, dat een zelfstandige geen recht heeft op een AOW-uitkering. Zij vermoeden dat dit alleen kan worden opgebouwd over de jaren waarin een werknemer in loondienst heeft gewerkt.
Bijna de helft (46 procent) van de laag en midden betaalde zzp’ers schat de hoogte van een maandelijkse AOW-uitkering voor een alleenstaande te laag in. Deze groep rekent op een bedrag van tussen de 400 tot 900 euro, terwijl dit in werkelijkheid 1226 euro bedraagt. Daarbij is een aanzienlijk gedeelte niet bekend met de fiscale voordelen als het nu alvast geld opzij zet voor het eigen pensioen.
De relatief grote onbekendheid onder laag en midden betaalde zzp’ers met hun pensioen verklaart volgens Ariane Kleijwegt –persvoorlichter van Wijzer in geldzaken– dat deze groep vaker onzeker is over hun oudedagsvoorziening. Ze hoopt dat de Pensioen3daagse hier verandering in kan brengen. „Wie zich verdiept in zijn pensioen heeft er meer grip op. Je weet wat je mogelijkheden zijn waardoor je zorgen afnemen.”
Informeren
Wijzer in geldzaken organiseert jaarlijks de zogeheten Pensioen3daagse om de beroepsbevolking op allerlei manieren te informeren over het eigen pensioen. Dit jaar begint het evenement op dinsdag 2 november. Het thema van 2021 is: Later goed geregeld? Check het nu!
Om het geïnteresseerden zo makkelijk mogelijk te maken om zich in hun pensioen te verdiepen, komt het kennisinstituut met een eenvoudige digitale rekenhulp. In een paar minuten tijd weet degene die hiervan gebruikmaakt, hoe het ervoor staat met zijn of haar pensioen. Daarnaast krijgt de invuller persoonlijke tips mee.
wijzeringeldzaken.nl/pensioen3daagse/Latergoedgeregeld/