Debat over QR-code op werkvloer laait op
Mag een werkgever zijn personeel naar een coronatoegangsbewijs vragen? Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden in ieder geval van wel.
Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, pleitte zondag voor de inzet van de coronapas op de werkvloer om de stijging van het aantal coronabesmettingen te stoppen. Hij krijgt bijval van de twee grootste belangenbehartigers voor het Nederlandse bedrijfsleven.
„Wij delen dat werkgevers de mogelijkheid moeten hebben er eventueel naar te vragen indien de behoefte bestaat in een sector of bedrijf”, laat een woordvoerder namens de twee organisaties weten. Vooral in sectoren waar klanten al een coronatoegangsbewijs moeten laten zien, zoals in de horeca of evenementenbranche, zouden ondernemers toestemming moeten krijgen om ook de QR-codes van hun personeel te scannen.
Enkele bedrijven vragen hun personeel al om alleen naar kantoor te komen als ze gevaccineerd zijn. Accountants- en adviesbureau Deloitte wil dat medewerkers een QR-code kunnen laten zien, meldde het bedrijf. Autoleasebedrif LeasePlan verlangt ook van zijn werknemers dat ze gevaccineerd zijn als ze naar kantoor komen, maar zegt hier niet op te controleren.
Het is voor werkgevers niet verboden om te vragen of werknemers gevaccineerd zijn, maar ze moeten daar wel een goede reden voor hebben. Werknemers zijn nooit verplicht om antwoord te geven. Er is nog geen wettelijke grondslag voor de inzet van het coronatoegangsbewijs om werknemers te controleren, maar het kabinet onderzoekt of dit aangepast kan worden.
Een snelle invoering van een verplichte QR-code voor op de werkvloer ligt echter niet voor de hand. Voor deze maatregel is namelijk een wetswijziging nodig. Dit zou normaliter weken duren.
Vakbond CNV gaat liever terug naar de basisregels. „Zo’n toegangsbewijs is ongrondwettelijk, schendt de privacy en de lichamelijke integriteit van werknemers. We pleitten daarom voor het handhaven van de oudere coronaregels: 1,5 meter afstand, goede hygiëne en thuiswerken in indien mogelijk”, aldus voorzitter Piet Fortuin.
CNV-woordvoerder Jolanda van Zwieten laat desgevraagd weten dat het werk een veilige plek moet zijn, waarin „geen constante discussie past over vaccinatie.” Daarbij zou een verplichte coronacheck oneerlijk kunnen uitpakken. „Kantoorpersoneel kan nog vaak thuiswerken, maar fabrieksmedewerkers hebben die mogelijkheid niet. Voor hen wordt het dan wel heel lastig.”
Ook de reformatorische vakorganisatie RMU keert zich faliekant tegen de invoering van een coronapas op de werkvloer. Juridisch specialist Jan Schreuders bevestigt dat hier een wetswijziging voor nodig is. „Maar daar moeten we niet naar toe. Als die wetswijzigingen er inderdaad zouden komen, is het maar de vraag of ze ooit nog teruggedraaid gaan worden. En waar eindigt dat als het gaat om controle en privacy?”
Schreuders denkt daarbij dat een verplichte coronapas onvermijdelijk zal leiden tot een nog grotere verscherping van de tegenstellingen en verharding van de toon in de samenleving. „En die toon is al snoeihard en scherp als het gaat om vaccinatie en coronamaatregelen.” De RMU ziet ook meer in een terugkeer naar de basisregels. Vakbond FNV spreekt zich eveneens fel uit tegen een verplichte coronapas op het werk.
Het Veiligheidsberaad bespreekt maandagavond in Utrecht het maatregelenpakket tegen de oplopende coronabesmettingen waar het kabinet dinsdag mee naar buiten wil komen. De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio gaan over de handhaving van coronamaatregelen. Demissionair ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zijn naar alle waarschijnlijkheid bij de vergadering.