Suriname bereikt 50 procent vaccinatie
Het heeft even geduurd, maar Suriname heeft donderdag de 50 procent vaccinatiegraad overschreden en staat nu op een percentage van ruim 51 procent. Dit komt overeen met ruim 247.000 mensen die minstens één prik hebben gehad. Dat heeft Soenita Nannan Panday-Gopisingh, voorzitter van de Stuurgroep Covid-Communicatie, bekendgemaakt.
„We hebben de 50 procent gedeeltelijk gevaccineerden gehaald. We gaan gestaag door. Elke dag zijn er plekken waar mensen terecht kunnen om te vaccineren, vooral bij de twee grote vaccinatiesites in de stad”, aldus Nannan Panday-Gopisingh. Bijna 41 procent van de Surinamers is volledig gevaccineerd.
Toch zijn de deskundigen nog niet tevreden over de vaccinatiesnelheid. Daarom gaan ze vanaf deze week meer de wijken en buurten in, vertelt Javier Asin. Hij is hoofd van het Nationaal Coördinatie Team. „Er is een drukte waar te nemen bij de vaccinatiepunten, maar dit is nog niet voldoende. De strategie is nu om de vaccinatie en vooral de informatie naar de mensen toe te brengen en niet meer passief in centra en poliklinieken te wachten totdat mensen zich komen vaccineren.”
Ook kan er volgens Asin nog veel verbeterd worden om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Zo blijkt bijna de helft van de verpleegkundigen in de ziekenhuizen niet tegen Covid-19 ingeënt te zijn. „Dit is verbazingwekkend, ze zien het leed van de Covid-patiënten iedere dag om zich heen. We zullen de informatievoorziening hierover opvoeren. Deze mensen zijn geen anti-vaxxers, want de verplichte hepatitis-prik hebben ze wel gewoon geaccepteerd”, zo redeneert het hoofd van het vaccinatieteam.
Asin heeft zich de afgelopen dagen geërgerd aan uitingen van mensen die tegen vaccinatie zijn en mensen afraden zich in te enten. „Het is smakeloos. Het is een misdaad om misinformatie te geven omdat je daarmee moedwillig de volksgezondheid in gevaar brengt.”
Ondertussen zet de daling van het aantal positief geteste mensen door. Woensdag waren dat er 122, dinsdag ging het nog om 214 positief geteste personen. Vijf mensen zijn woensdag overleden, het totale aantal doden deze maand staat op 190. In Suriname zijn sinds vorig jaar april 1074 mensen overleden aan de longziekte.