Buitenland

„Vreedzame oplossing nog steeds mogelijk”

In alle delen van het land hopen Oekraïeners nog op een geweldloze afloop van de huidige politieke crisis. Wel is de sfeer in de buitenregio’s beduidend emotioneler dan in het centrum, zo blijkt uit een telefonische rondgang in Oekraïne.

Van onze correspondent
26 November 2004 23:05Gewijzigd op 14 November 2020 01:56

„De sfeer is hier vreedzaam, we hebben allemaal een goed humeur en maken veel grappen’’, aldus Joelija Kovaltsjoek uit de hoofdstad Kiev. De 25-jarige muzieklerares was de afgelopen dagen permanent op het Onafhankelijkheidsplein te vinden bij de pro-Joesjtsjenko-demonstraties. „Alles is goed georganiseerd, er is voor iedereen warme kleding en eten.”

Volgens Joelija zijn er vooral veel jongeren te vinden op straat. „Wij zijn voor meer democratie en willen met onze acties laten zien dat het volk ook een stem heeft.”

Voor een gewelddadige afloop is ze niet bang. „We hebben al discussies gevoerd met aanhangers van Janoekovitsj, zonder enige agressie.”

Ook Tamara Markina uit Kiev is niet bang voor geweld en gelooft in een goede afloop van de opstand ten gunste van Joesjtsjenko. „Wij hebben genoeg kracht om de democratie te laten winnen en verder op te bouwen. Wij willen niet dezelfde richting op als Rusland met zijn oligarchische praktijken.”

De 45-jarige vertaalster Engels zegt al een week niet naar haar werk te gaan. „Het instituut waar ik werk is gesloten, iedereen is op straat.”

In de West-Oekraïense stad Lvov werkt vrijwel helemaal niemand meer. Fabrieken en universiteiten hebben hun deuren gesloten. De stemming in dit Joesjtsjenko-bolwerk is euforisch, soms ietwat te emotioneel. „We zullen ze wat laten zien, die idioten”, zegt Joera Bojtsjenko. De 18-jarige rechtenstudent van de Lvovse universiteit zegt al te hebben gevochten met de aanhangers van de officiële presidentskandidaat Janoekovitsj. „Wij zullen overwinnen.”

De Lvovse kunstenaar Kirill Prokopenko is ook fel anti-Joenakovitsj, maar is er minder van overtuigd dat de overwinning in Joesjtsjenko’s schoot ligt. „Ik ben bang voor geweld van de kant van de autoriteiten, en ik sluit niet uit dat Russische veiligheidstroepen zich aan hun kant scharen. Zij zijn immers al op grote schaal op ons grondgebied aanwezig.”

Prokopenko hekelt de rol van Rusland tijdens de verkiezingen. „Die was heel negatief en heeft ons Oekraïeners erg boos gemaakt. Oekraïne is immers geen Tsjetsjenië, wij zijn een onafhankelijk land!”

De stemming in de aan de kant van Rusland gelegen regio’s in het noorden en oosten van het land is heel anders. Daar geniet Janoekovitsj beduidend meer steun en wordt de Russische inmenging zelfs verwelkomd. „Wij hebben veel familie wonen in Rusland en zijn altijd al een deel van dat land geweest”, meent Svetlana Meresjko uit Sevastopol op het schiereiland de Krim. „Daarom zijn wij allemaal pro-Russisch hier. Wij waren prettig verrast door het bezoek van president Poetin hier op de Krim een paar weken terug en zijn het met hem eens dat we meer moeten integreren.”

De 27-jarige arts denkt dat er uiteindelijk wel een compromis wordt gevonden in het huidige politieke conflict; geweld sluit ze uit.

Ook Vladimir Tkatsjenko stelde Poetins recente bezoeken aan Oekraïne zeer op prijs. „De demonstranten in Kiev en Lvov zijn duidelijk een ander volk dan degenen die hier in de regio’s wonen. Wij hier moeten hard werken en hebben een moeilijk leven. Zij daar hebben blijkbaar alle tijd en geld om te demonstreren.’’

De 53-jarige belastingambtenaar vermoedt zelfs een westers complot achter de campagne van Joesjtsjenko. „Maar op een gegeven moment zullen deze financiële middelen opdrogen en het volk zal van de straat verdwijnen. En onze huidige president Koetsjma zal uiteindelijk een compromis zonder geweld vinden om uit de crisis te komen.”

Denis Klotsjko uit Tsjernigov is minder optimistisch. „Ik sluit geweld niet uit. Het gaat om een strijd tussen twee politieke elites die beide weinig goeds te bieden hebben.”

Toch is de 39-jarige leraar geschiedenis ook op de straten te vinden. „Ja, we demonstreren hier ook, maar meer uit protest tegen het hele systeem. We leven hier onder barre omstandigheden, het volk heeft het slecht.”

Nadjezda Loetsjko uit Kiev hoopt nog op een geweldloze afloop, maar maakt zich wel zorgen over de aanvoer -gisteren- van grote aantallen mijnwerkers uit de Donetsregio naar de hoofdstad. „Wij zijn al moe gestreden na vijf dagen - ik ben behoorlijk verkouden geworden. Maar zij komen pas net aan en zien er strijdlustig uit.”

Tegelijkertijd wijst de 35-jarige ingenieur erop dat Oekraïeners geen gewelddadige traditie hebben en ook best graag goede contacten hebben met de Russen. „Wij zijn niet voor het Westen of voor Rusland, wij willen gewoon meer democratie. En Joesjtsjenko is in onze ogen democratischer dan Janoekovitsj. Daar gaat het om.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer