China wil schooljeugd minder druk opleggen
De Chinese overheid wil de prestatiedruk voor de schooljeugd verminderen. Er zijn zaterdag hervormingen bekendgemaakt die het ultra-competitieve schoolsysteem moeten veranderen. Die nieuwe regels moeten de huidige praktijk van bijlessen en naschoolse trainingen tegengaan, die als schadelijk voor de ontwikkeling van de Chinese jeugd worden gezien.
Lokale autoriteiten wordt opgedragen er strenger op toe te zien dat de last op de schouders van leerlingen qua huiswerk en bijlessen niet te groot wordt, meldt het persagentschap Xinhua, dat op zijn beurt verwijst naar de nieuwe rechtsregels. Die gaan op 1 januari in.
„Ouders moeten de tijd van hun kinderen zodanig indelen dat voldoende tijd beschikbaar is voor studie, rust, ontspanning en fysieke inspanning, zodat ze niet te veel hoeven te leren en geen internetverslaving oplopen”, zo schrijven de nieuwe regels voor.
Twee maanden geleden werden al beperkende regels afgekondigd voor onlinegames, waarbij jongeren niet vaker dan drie keer per week en niet langer dan een uur achtereen mogen gamen.
Leerlingen in China worden opgeleid via een schoolsysteem waarin regelmatige toetsen centraal staan op weg naar het gevreesde toelatingsexamen voor de universiteit op 18-jarige leeftijd, de ‘gaokao’. Het resultaat is vaak bepalend voor iemands loopbaan. Veel ouders betalen een fortuin om hun kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op dat toelatingsexamen, wat leidt tot zware financiële inspanningen en grote druk op de scholieren.
China hoopt door het verminderen van die druk dat ouders ook eerder besluiten tot het nemen van meer kinderen.