Broekers-Knol: Deze week 500 plaatsen voor asielzoekers erbij
De komende dagen komen er in totaal 500 opvangplekken voor asielzoekers bij. Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol zei dat woensdag na een bezoek aan een opvangcentrum in het Groningse Ter Apel. Woensdag en donderdag komen er 200 plaatsen bij in Almere, en vrijdag 300 in Gorinchem.
Er zijn momenteel te weinig opvangplekken voor asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) waarschuwde dat de opvang in Ter Apel „niet meer verantwoord” was. Er zaten in de nachtopvang 750 mensen, terwijl er plaats is voor 275.
De extra 500 plekken van de komende dagen gaan het acute probleem in Ter Apel niet direct oplossen. Daarvoor is het probleem daar te groot. Volgens de staatssecretaris geeft het wel „verlichting” en is er meer zicht op extra opvangplekken vanaf 1 november. In de tussentijd wordt „keihard” gewerkt om te zorgen dat meer mensen opvang krijgen.
Woensdagavond bezocht de staatssecretaris de gemeenteraad van Westerwolde, waar Ter Apel ligt. Broekers-Knol besprak met de raad hoe de aantallen in de opvang weer te normaliseren. „Want dit kan gewoon niet.” De staatssecretaris denkt dat de asielinstroom „de komende tijd” zal stabiliseren of zelfs minder groot wordt. Maar volgens haar is het „in een kristallen bol” kijken.
Het Veiligheidsberaad, bestaande uit de burgemeesters die voorzitter zijn van de 25 veiligheidsregio’s, had eerder deze week toegezegd met meer locaties te komen voor asielopvang. In de komende weken zou het gaan om nog eens 1500 plekken, zei de Nijmeegse burgemeester en voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) noemt de 500 opvangplekken die de komende dagen erbij komen een verlichting, maar zegt nog te wachten op meer opvanglocaties voor asielzoekers uit Ter Apel. „Naar aanleiding van het Veiligheidsberaad zijn er aanbiedingen van tien gemeenten, die nemen wij –indien mogelijk– zo snel mogelijk in gebruik”, laat een woordvoerster weten. Er waren al tijdelijke opvangplekken toegezegd in onder meer Emmen, Groningen, Leeuwarden, Alkmaar, Overloon en Tilburg.
De extra 500 plekken van de komende dagen gaan het acute probleem in Ter Apel niet direct oplossen, maar er is dus uitzicht op meer plek. „We wachten op groen licht. Als die plekken er zijn, moeten we bekijken wat we nog gereed moeten maken qua inrichting. Maar dat kunnen we snel. En daarna kunnen de bussen gaan rijden”, aldus de woordvoerster.
Crisissituatie
De 500 extra opvangplekken voor asielzoekers die demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol woensdag aankondigde zijn „een druppel op de gloeiende plaat.” Dat zei de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen Koen Schuiling woensdagavond bij Nieuwsuur. „Er zijn duizenden plekken in ons land nodig om deze toestroom op een humane wijze te kunnen opvangen.”
Schuiling, die ook burgemeester van Groningen is, liet verder weten namens de veiligheidsregio een brief naar Den Haag te hebben gestuurd waarin hij de situatie bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel benoemt tot crisissituatie. Hij noemde de situatie in Ter Apel een kwestie die „wij in de veiligheidsregio Groningen niet alleen meer kunnen oplossen.” Met de brief hoopt de veiligheidsregio het Rijk te bewegen om andere gemeenten over de streep te trekken te gaan helpen.
Dinsdag waarschuwde het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dat de opvang niet meer verantwoord was. „Het is onveilig. Het is heel risicovol qua besmettelijkheid. We moeten veel te veel mensen in een veel te kleine ruimte huisvesten. Het is ook brandgevaarlijk. Kortom, dit is een onhoudbare situatie”, aldus Schuiling.
De commissaris van de Koning in Groningen, René Paas, noemde het gebrek aan actie uit Den Haag bij talkshow Op1 „beschamend.”