Britse regering stippelt pad uit naar groene revolutie
De Britse premier Boris Johnson heeft zijn ambitie uiteengezet voor een „groene revolutie” die westerse economieën zou dwingen af te kicken van hun eeuwenoude verslaving aan fossiele brandstoffen. De lancering van de plannen komt ruim een week voor het begin van de internationale klimaatconferentie in het Britse Glasgow.
Johnson, die ooit sceptisch was over klimaatverandering, presenteerde zijn 368 pagina’s tellende zogenoemde netto nul-strategie tijdens een bijeenkomst met investeerders en multinationals. „Een groene industriële revolutie, gestimuleerd door de nieuwe vrijheden van de brexit”, aldus de premier.
De plannen plaatsen het Verenigd Koninkrijk in de voorhoede van groene economieën, zo is de bedoeling. Het zou concurrenten als China en Rusland dwingen het voorbeeld van Londen te volgen. „Het VK leidt de wereld in de race naar netto nul”, aldus Johnson. Volgens hem wordt groene technologie de wereldwijde norm.
Het document is in feite een verzameling langetermijnbeloften, waarvan sommige met voorbehoud, om de vijfde economie ter wereld over te laten stappen naar nieuwe, milieuvriendelijkere technologieën. Het gaat daarbij van schone elektriciteit „onder voorbehoud van veiligheid en levering” naar „een pad banen” voor duurzame verwarming in Britse huizen, dus met steeds minder koolstofuitstoot. De elektriciteitsrekening moet daarbij ook lager worden, en gas duurder.
Voor de schonere stroomproductie denkt de regering zowel aan een nieuwe grote kerncentrale als aan meer windenergie. Tegen 2030 moet de uitstoot van schadelijke stoffen door het gebruik van olie en gas zijn gehalveerd. Het VK stopt ook 620 miljoen pond (omgerekend bijna 735 miljoen euro) in het stimuleren van elektrisch rijden en wil in 2030 stoppen met de verkoop van nieuwe benzineauto’s.
Het plan gaat de Britten wel wat kosten, maar niks doen kost meer, becijferde de Britse overheid. Het verminderen van de CO2-uitstoot kost tegen 2050 tot 2 procent aan economische bedrijvigheid in het land. Daar komen wel honderdduizenden banen in nieuwe groene sectoren voor terug. Ook wordt de lucht schoner en neemt de biodiversiteit toe.