Binnenland

OM: voorwaardelijke cel voor verstrekking wietolie

Verstrekker van wietolie Rinus Beintema moet wat het Openbaar Ministerie betreft drie maanden cel voorwaardelijk en een werkstraf van 120 uur krijgen. Met zijn stichting verstrekt hij medicinale wietolie aan duizenden donateurs.

ANP
14 October 2021 15:15

Tegen zijn stichting Suver Nuver is donderdag in de strafzaak in de rechtbank in Zwolle een boete van een ton geëist, waarvan 60.000 euro voorwaardelijk. De 54-jarige voormalige wietkweker Beintema uit Sneek levert aan ongeveer 16.000 donateurs wietolie via zijn stichting. De politie onderschepte bij postsorteercentra in Eindhoven en Zwolle pakketjes van de stichting. Medicinale cannabisolie is niet verboden, maar mag alleen verstrekt worden met een vergunning. Suver Nuver heeft zo’n vergunning niet. De donateurs hebben er baat bij omdat de cannabisolie bij hen pijn of ongemakken verlicht. „Rinus heeft mijn leven gered”, zo getuigde een van hen op papier.

Beintema stuurde aan op een strafzaak, zo zei hij tegen de rechters. Hij wil dat de verstrekking van wietolie legaal wordt. Toenmalig burgemeester Ferd Crone ‘gedoogde’ min of meer het werk van de stichting in de gemeente Leeuwarden. Beintema maakt de wietolie van knipafval, afkomstig van wiettelers. „Soms gooien ze zakken vol bij mij over het hek.” Veel van zijn klanten kunnen de via de apotheek verstrekte medicinale wietolie niet betalen.

Het OM wil met de zaak bevestigd krijgen dat wat de stichting doet een overtreding van zowel de Opium- als de Geneesmiddelenwet is. De wietolie wordt verstrekt alsof het een geneesmiddel is. De producten van Suver Nuver zijn heimelijk geproduceerd en dus ook niet gecontroleerd. „Een probleem is dat deze producten gewasbeschermingsproducten kunnen bevatten. De olie wordt vooral door kwetsbare mensen gebruikt en dat wringt”, zei de officier.

Dat toenmalig burgemeester Crone geen problemen had met de werkzaamheden van de stichting, zegt juridisch niets, vond het OM. De officier vond het ‘geen vorm van gedogen’. Advocaat Tim Vis benadrukte dat veel mensen veel baat hebben bij die producten. „En deze zijn in openheid en met instemming van de lokale autoriteiten verstrekt.” Dat wekte het vertrouwen dat wat de stichting deed, ook mocht. En dat maakt het OM niet-ontvankelijk, aldus de advocaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer