Voor Driestarleerling is duurzaamheid moeilijk toepasbaar in leven
Maar weinig Driestarleerlingen zien een halvering van de veestapel zitten. Dat zeggen de scholieren in reactie op een stelling van SGP-Kamerlid Roelof Bisschop, die vrijdag op de vestiging in Leiden een les gaf over duurzaamheid. „Als Nederland deze maatregel neemt, komen er in andere landen weer dieren bij.”
„Geen flauw idee”, antwoordt een leerling als Bisschop vraagt wat duurzaamheid inhoudt. Een andere leerling doet een poging: „Dat spullen lang meegaan.” Daar doelt Bisschop inderdaad op, maar hij gaat nog verder. „Duurzaamheid betekent dat wíj alles moeten doen, dat wij het wel regelen met de opwarming van de aarde. Rentmeesterschap is een veel mooier woord. Dan doen we wat we moeten en kunnen doen, maar in afhankelijkheid van God.”
Doel van het programma is dat leerlingen over het onderwerp gaan nadenken, zegt organisator Dirk Jan van der Plas. Om dat te stimuleren, krijgen de scholieren na afloop van de middag een chocoladereep, in plastic verpakt. Voor hij afsluit met dankgebed bereidt Van der Plas de jongeren erop voor. „Binnen tien minuten maak je een keuze die niet duurzaam is. Je komt dan iets tegen dat je beter kunt laten liggen.” Verschillende jongeren pikken de hint op en lopen met de reep in hun hand langs Van der Plas: „Dit bedoelde u zeker?”
Vuurwerk
Bij diverse leerlingen is het doel van Van der Plas bereikt. „Ik wist wel dat het over duurzaamheid gaat in de samenleving, maar niet wat het inhield”, zegt Matthias (15) uit havo 4. „Nu vraag ik me af wat ik zelf kan doen.” Maar wát de leerlingen dan kunnen bijdragen, dat vinden ze lastig te benoemen. „Ik denk dat het voor ons moeilijk toepasbaar is. Autorijden doen wij bijvoorbeeld niet. We leven best wel duurzaam”, vindt Joas (15), ook uit havo 4.
Niet elke leerling is echter zo betrokken bij het thema als Matthias en Joas. In zijn lezing poneert Bisschop de stelling ”Vanaf vandaag wil ik een goede rentmeester zijn”. Aarzelend gaan een aantal handen de lucht in. Bisschop loopt naar een jongen toe die tegen stemt en vraagt hem naar zijn motivatie. „Het interesseert me gewoon niet”, antwoordt hij. Medeleerlingen applaudisseren. Bisschop: „Vind je het belangrijk of je over tien jaar nog benzine kan tanken om auto te rijden?” vraagt hij. Ja, erkent de leerling. „Maar wat als het over tien jaar niet meer mogelijk is?” „Dan heb ik pech”, blijft de jongen onverschillig. „Ga je dan fietsen?” dringt Bisschop aan. „Nee.” „Dan ben je dus betrokken bij rentmeesterschap”, concludeert de parlementariër.
Bisschop erkent dat duurzaam leven een ver-van-je-bed-show kan lijken. „Maar het gaat iedereen aan. En natuurlijk kunnen wij niet met onze vingers aan de knoppen van het klimaat draaien. Maar we kunnen wel onze bijdrage leveren.” De manier waarop Bisschop dat invult, kan echter op weinig waardering rekenen: boegeroep klinkt vanuit de zaal. „Wie van jullie steekt er vuurwerk af met de jaarwisseling?” Verschillende handen gaan omhoog. „Dat moeten jullie dan niet meer doen. Akkoord?”