Arrestatie advocaat van Ridouan T. even spectaculair als zorgelijk
Het is de zoveelste ontluisterende wending in de Marengo-zaak. De politie pakte vrijdag een 38-jarige advocaat van Ridouan T. op.
Spectaculair genoeg werd de advocaat, Youssef T., opgepakt in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Youssef T. is een neef van Ridouan T., die ervan wordt verdacht het brein te zijn achter een reeks liquidaties.
Justitie verdenkt de 38-jarige strafrechtadvocaat Youssef T. ervan onder één hoedje te spelen met Ridouan T. De raadsman zou in het geniep een soort boodschappenjongen zijn van Ridouan T. „Via deze advocaat heeft Ridouan T. onbelemmerd met de buitenwereld kunnen communiceren en behield hij de mogelijkheid criminele activiteiten voort te zetten”, meldde het openbaar ministerie vrijdag.
Zorgwekkend genoeg zou Ridouan T. via zijn neef Youssef T. plannen hebben beraamd om een „gewelddadige uitbraak” te organiseren. Ook zijn er volgens Justitie aanwijzingen dat Ridouan T. op zoek was naar adresgegevens van cipiers.
Vrijelijk
Als advocaat had Youssef T. vrije toegang tot Ridouan T. in de EBI. „Zij hadden in hun relatie advocaat–cliënt het recht om volstrekt vertrouwelijk met elkaar te kunnen spreken en vrijelijk stukken uit te wisselen”, zegt het OM.
Sinds maart is advocaat Youssef T. vele malen urenlang op bezoek geweest in de EBI en heeft hij tientallen keren telefonisch contact gehad met Rioduan T.
De advocaaat wordt verdacht van deelneming aan een criminele organisatie die zich richt op witwassen, handel in verdovende middelen en het voorbereiden van moord. Hij wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Er waren al wel twijfels of Youssef T. zijn positie zou misbruiken. In eerste instantie weigerde de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) de advocaat de toegang tot Ridouan T. Maar later kwam er groen licht. De deken van de orde van advocaten kon niet vaststellen dat Ridouan T. misbruik maakte van zijn zogeheten geheimhouderstelefoon. Zo’n telefoon, bedoeld voor contact tussen verdachte en raadsman, mag niet worden afgeluisterd door Justitie.
In februari 2021 startte de Landelijke Recherche een onderzoek naar mogelijkheden van Ridouan T. om te communiceren met de buitenwereld. Op grond van onderschepte berichten van versleutelde telefoons rees de verdenking dat Ridouan T. zijn criminele handelingen vanuit zijn cel voortzette, aldus het OM.
Met toestemming van de rechter-commissaris zijn bijzondere opsporingsbevoegdheden ingezet om vast te kunnen stellen of de communicatie tussen de advocaat en diens neef T. strafbaar zou zijn. Het OM is daarbij naar eigen zeggen „zeer omzichtig” te werk gegaan. „Een belangrijk aspect is geweest dat het verschoningsrecht dat de advocaat toekomt zou worden gewaarborgd.”
Zorgen
Hoofdofficier van justitie John Lucas vertelde gisteren in onder meer het Parool meer over de werkwijze van Ridouan T. en zijn advocaat (en neef) Youssef T. „Het is schokkend hoe ze in de spreekkamer van de EBI verhullend zaken bespraken. Fluisterend, met lange stiltes, schrijvend en dan weer alles doorkrassend nadat het papier tegen de wand was gehouden die de twee scheidde.”
Minister Sander Dekker (Justitie en Veiligheid) berichtte vrijdagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer dat er „ernstige zorgen” zijn over het „verschijnsel dat de zware georganiseerde criminaliteit misbruik maakt van de waarborgen die onze rechtsstaat biedt.” Dekker zegt te onderzoeken of de regels rond vertrouwelijkheid tussen advocaat en verdachte nog wel van deze tijd zijn.