Nobelprijs voor de Vrede naar journalisten
De Nobelprijs voor de Vrede van 2021 gaat naar twee journalisten de Filipijns-Amerikaanse Maria Ressa en de Russische Dmitri Muratov. Dat maakte het Zweedse Nobelcomité vrijdag bekend.
Ze krijgen de prijs vanwege het „beschermen van de vrijheid van meningsuiting.” „Er is geen democratie zonder vrijheid van meningsuiting”, zei voorzitter Berit Reiss-Andersen bij de bekendmaking in Oslo. „Een vrije pers voorkomt conflicten en oorlogen.”
Ressa is directeur van het Filipijnse nieuwsnetwerk Rappler. Ze staat onder meer bekend om haar kritische berichtgeving over het drugsbeleid van president Rodrigo Duterte, waarbij duizenden mensen zonder vorm van proces door agenten en eskaders zijn doodgeschoten. Ze werkte eerder lange tijd voor Amerikaanse media CNN en The Wall Street Journal.
Onder het bewind van Duterte ligt Rappler geregeld onder vuur. Zo veroordeelde de Filipijnse rechtbank Ressa in 2020 voor smaad. De reden was een Rappler-artikel uit 2012 over de rijke Filipijnse zakenman Wilfredo Keng, waarin die ten onrechte zou zijn beschuldigd van betrokkenheid bij moord, drugshandel en mensensmokkel. De zaak tegen Rappler en Ressa rammelde volgens mensenrechtenorganisaties echter aan alle kanten.
Muratov is hoofdredacteur van de Russische onafhankelijke krant Novaya Gazeta. Het Amerikaanse Comité ter Bescherming van Journalisten kwalificeerde de krant als „de enige werkelijk kritische krant met nationale invloed in het hedendaagse Rusland.”
Dit jaar waren er 329 (234 personen en 95 organisaties) voorgedragen als kandidaat voor de Nobelprijs. Er zijn allerlei bekende en onbekende kandidaten naar voren geschoven, onder wie de gevangen zittende Russische politicus Aleksej Navalni, de klimaatactiviste Greta Thunberg, de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja en een Indiase immigrant en filantroop in Texas, Raveen Arora.
Het was de eerste keer sinds 1935 dat de prijs is toegekend aan leden van de pers. In 2020 ging de prijs naar het Wereldvoedselprogramma van de VN (WNF), terwijl in 2019 de Ethiopische president Abiy Ahmed gelauwerd werd vanwege zijn inspanningen voor vrede met het buurland Eritrea. Inmiddels is Ethiopië echter verwikkeld in een burgeroorlog, waarin ook Eritrea een rol speelt.
Het is 120 jaar geleden dat de eerste Nobelprijs voor Vrede werd toegekend en dat is sindsdien 101 keer gebeurd. De prijs is aan 109 personen en 25 organisaties of instellingen toegekend