Buitenland

Nobelprijs voor de Vrede naar journalisten Ressa en Moeratov

De Nobelprijs voor de Vrede is dit jaar toegekend aan twee journalisten, Maria Ressa uit de Filipijnen en Dmitri Moeratov uit Rusland. Ze krijgen de prestigieuze onderscheiding voor hun „moedige strijd” voor de vrijheid van meningsuiting in hun thuislanden, zei voorzitter Berit Reiss-Andersen van het Noorse Nobelcomité.

ANP
8 October 2021 11:15Gewijzigd op 8 October 2021 12:42
Maria Ressa. beeld EPA, Jerome Favre
Maria Ressa. beeld EPA, Jerome Favre

De twee journalisten stonden aan de basis van nieuwsorganisaties die kritisch berichten over de autoriteiten. Ressa staat aan het hoofd van nieuwssite Rappler, Moeratov is hoofdredacteur van de krant Novaja Gazeta. Reiss-Andersen noemde de twee winnaars vertegenwoordigers van alle journalisten die zich inzetten voor de vrijheid van meningsuiting „in een wereld waarin democratie en de vrijheid van de pers steeds meer onder druk staan”.

Het is 120 jaar geleden dat de eerste Nobelprijs voor de Vrede werd toegekend en dat is sindsdien 101 keer gebeurd. De prijs is toegekend aan 25 organisaties of instellingen en 109 personen, onder wie Nelson Mandela, Barack Obama en Martin Luther King. Het is de eerste keer sinds 1935 dat de prijs wordt toegekend aan leden van de pers. De Vredesprijs ging destijds naar de Duitse verslaggever Carl von Ossietzky.

Ressa heeft internationaal veel lof gekregen voor de berichtgeving over de omstreden oorlog tegen drugs in haar thuisland. De Filipijnse politie heeft met veel geweld opgetreden tegen vermeende drugscriminelen. „Het dodental is zo hoog dat het doet denken aan een oorlog tegen de bevolking van het land zelf”, zei voorzitter Reiss-Andersen van het Nobelcomité.

Rappler en Ressa botsten herhaaldelijk met de Filipijnse autoriteiten nadat kritische berichtgeving was gepubliceerd. De Filipijnse journaliste zei in een interview dat dit „de beste tijd is” om een journalist te zijn. Dat het werk gevaarlijker is geworden, betekent volgens haar ook dat het belangrijker is geworden. „Een wereld zonder feiten is een wereld zonder vertrouwen”, aldus Ressa.

Moeratov heeft de afgelopen tientallen jaren volgens het comité onder steeds zwaardere omstandigheden gestreden voor de vrijheid van meningsuiting. Novaja Gazeta „is op dit moment de meest onafhankelijke krant van Rusland”, concludeerde de voorzitter van het Nobelcomité. „Met een kritische grondhouding tegenover de macht.”

De Russische journalist kreeg meteen een compliment van de machthebbers in zijn thuisland. „We feliciteren hem”, zei een woordvoerder van het Kremlin tegen de pers. „Hij is getalenteerd. Hij is moedig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer