Economie

Visserijrel zet verhoudingen Britten en Fransen verder op scherp

Frankrijk wil verschillende overeenkomsten met het Verenigd Koninkrijk herzien als dat land afspraken over visrechten, die onderdeel zijn van de handelsrelatie met de Europese Unie sinds de brexit, blijft negeren. Parijs is woedend over de weigering van Londen om vergunningen af te geven voor Franse vissers om in Britse wateren te vissen en dreigt met vergeldingsmaatregelen.

ANP
5 October 2021 17:39Gewijzigd op 5 October 2021 18:00
De Franse premier Jean Castex. beeld AFP, Jean-Francois Monier
De Franse premier Jean Castex. beeld AFP, Jean-Francois Monier

„Groot-Brittannië respecteert zijn eigen handtekening niet”, zei de Franse premier Jean Castex dinsdag tegen het parlement. „Maand na maand stelt het Verenigd Koninkrijk nieuwe voorwaarden en vertraagt het de afgifte van permanente vergunningen. Dit kan niet worden getolereerd.”

De Fransen willen de zaak voorleggen bij Britse en Europese vertegenwoordigers die toezien op de uitvoering van het brexithandelsakkoord. Mogelijk volgen juridische stappen. Castex waarschuwde ook dat Frankrijk bilaterale overeenkomsten tussen Parijs en Londen over een „hele reeks zaken” zou kunnen herzien, zonder in details te treden.

Volgens de Franse minister die gaat over maritieme kwesties, Annick Girardin mogen Franse vissers niet door de Britten worden gegijzeld voor politieke doeleinden. Eventuele vergelding zou volgens haar betrekking kunnen hebben op energieleveringen, onderwijsuitwisselingen, handelsstromen en spoorwegverbindingen. Frankrijk en Groot-Brittannië hebben ook bilaterale betrekkingen op het gebied van grenscontroles, defensie en veiligheid.

Groot-Brittannië zegt visvergunningen te hebben afgegeven aan vaartuigen die kunnen aantonen dat zij in de jaren voor de Britse uittreding uit de EU begin 2020 in Britse wateren actief waren. De Britten hebben ook gezegd dat ze openstaan voor verdere besprekingen over afgewezen vergunningen, ook al is er geen bewijs dat die boten voor de brexit in Britse wateren visten.

De verhouding tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk liep eerder al een deuk op door de eis van Londen om opnieuw te onderhandelen over het Noord-Ierse douaneprotocol. Daarnaast werd het wantrouwen groter toen Groot-Brittannië zich aansloot bij de Verenigde Staten en Australië in een veiligheidspact dat ertoe leidde dat Australië een mega-deal voor Franse onderzeeërs annuleerde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer