Frans succes bij stemming over verdeling brexitsteun
Het lijkt er steeds meer op dat Frankrijk succes gaat boeken met zijn pogingen om een groter aandeel binnen te halen van de steun voor landen die getroffen worden door de brexit. Dat gaat onder meer ten koste van de Nederlandse Noordzeevissers.
De visserijcommissie van het Europees Parlement heeft zich maandag met een ruime meerderheid achter een voorstel van de Franse christendemocraat Francois-Xavier Bellamy geschaard. Dat komt erop neer dat via alternatieve berekeningen meer geld naar onder meer Frankrijk, Spanje en Italië gaat dan de Europese Commissie in december heeft voorgesteld. Dit gaat ten koste van Ierland, Nederland en Denemarken, de drie landen die het hardst door de brexit worden getroffen.
Volgens het Commissievoorstel zou de Nederlandse visserij dit jaar op ruim 130 miljoen euro compensatie kunnen rekenen. In de systematiek van Bellamy blijft daar zo’n 115 miljoen euro van over, schat Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie).
In totaal zou Nederland in 2021 ruim 757 miljoen euro ontvangen uit de zogeheten Brexit Adjustment Reserve (BAR, brexitaanpassingsreserve). Hoeveel daar vanaf gaat, kon Van Dalen maandag niet zeggen.
Zuur
Van Dalen stemde tegen het voorstel van Bellamy, evenals de drie andere Nederlandse leden van de visserijcommissie: Bert-Jan Ruissen (SGP), Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren). In totaal stemden zeven leden tegen. Achttien leden stemden voor, drie onthielden zich.
Van Dalen zegt in een reactie op de uitslag teleurgesteld te zijn. „De Europese solidariteit is ver te zoeken. Als het over de verdeling van geld gaat, zien we dat de Europese gedachte nauwelijks bestaat. Alle Franse politici, van welke politieke kleur ook, bedenken nieuwe methoden die maar één doel hebben: meer Europees geld naar Frankrijk.”
Bert-Jan Ruissen noemt het „zuur” dat een groep landen, met Frankrijk voorop, de BAR aangrijpen om „meer geld naar zich toe te harken.”
Doel van het pakket is de meest getroffen landen te compenseren. In dat lijstje staat Ierland bovenaan, gevolgd door Nederland en Denemarken. Ruissen: „Solidariteit is in Europa een leeg begrip geworden. Terwijl wij wél solidair zijn als het om toekenning van coronasteun gaat, is de bewuste groep landen dat niet met ons nu het de brexitcompensatie betreft. ”
Het Verenigd Koninkrijk is sinds 1 februari 2020 geen lid meer van de Europese Unie. Op 31 december eindigde een overgangsperiode waarin het land zich nog aan Europese afspraken hield. Kort voor het verstrijken daarvan sloten het VK en de EU een handelsovereenkomst.
Ondanks deze deal heeft de handel met het Verenigd Koninkrijk voortaan met allerlei belemmeringen te maken. De visserij is een van de zwaarst getroffen sectoren. Nederlandse vissers raken gemiddeld een kwart van hun visrechten in Brits water kwijt.
Volgens het aangenomen voorstel van Bellamy worden overzeese gebieden meegeteld bij de verdeling van de brexitsteun. Ook de viskweeksector en de visverwerking worden bij de compensatie betrokken.
Naast visserij hebben nog twee andere commissies hun inbreng bij de vaststelling van het definitieve standpunt van het Europees Parlement. Leidend daarbij is de commissie regionale ontwikkeling, die later deze maand vergadert.
Somber
Ondanks de deal heeft de handel met het Verenigd Koninkrijk voortaan met allerlei belemmeringen te maken. De visserij is een van de zwaarst getroffen sectoren. Nederlandse vissers raken gemiddeld een kwart van hun visrechten in Brits water kwijt. Bovendien is de toegang tot de Britse wateren voor hen slechts tot halverwege 2026 gegarandeerd.
Volgens het aangenomen voorstel van Bellamy worden overzeese gebieden meegeteld bij de verdeling van de brexitsteun, hoewel die praktisch geen hinder ondervinden van de brexit. Ook de aquacultuursector en de visverwerking worden bij de compensatie betrokken. Verder wordt de term “gevangen vis” vervangen door “visproducten”.
Naast visserij hebben nog twee andere commissies hun inbreng bij de vaststelling van het definitieve standpunt van het Europees Parlement. Leidend daarbij is de commissie regionale ontwikkeling, die later deze maand vergadert.
Somber
Van Dalen is somber gestemd. Hij noemt de brede steun voor het Franse voorstel in de visserijcommissie een ongunstig teken.
Het Europees Parlement heeft een mede-beslissende stem bij de verdeling van de BAR. Hoe die uiteindelijk uitpakt, moet komende zomer blijken uit onderhandelingen tussen het Parlement, de Europese Raad (lidstaten) en de Europese Commissie.
Vorig jaar zomer bereikten de 27 Europese lidstaten een akkoord over de BAR, dat vervolgens door de Europese Commissie is uitgewerkt. In de pot zit een kleine 5,4 miljard euro. Daarvan wil Brussel dit jaar al ruim 4,2 miljard over de lidstaten verdelen. Een tweede termijn van ruim 1,1 miljard euro volgt in 2024.