Buitenland

Macron wil banden met VS bij ontmoeting Biden herstellen

De Franse president Emmanuel Macron wil het conflict met de Verenigde Staten over onder meer de geannuleerde verkoop van Franse duikboten aan Australië eind deze maand bijleggen als hij president Joe Biden ontmoet bij een bijeenkomst van de G20-landen in Rome. „Ik denk dat dat de geschikte gelegenheid is om te kijken hoe we de banden kunnen herstellen”, zei Macron bij aankomst in Slovenië waar hij een EU-top bijwoont.

ANP
5 October 2021 14:37Gewijzigd op 5 October 2021 20:19

Parijs was in woede ontstoken toen Australië een contract opzegde waarmee voor tientallen miljarden Franse onderzeeërs aan dat land zouden worden verkocht. Australië bleek plotseling een nieuwe strategische alliantie aan te gaan met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Frankrijk was daar niet voor gepolst en niet van op de hoogte.

Eerder op de dag ontving Macron de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Het was de eerste Frans-Amerikaanse ontmoeting op hoog niveau sinds de relaties tussen de twee landen afgelopen maand aanzienlijk verslechterden door het conflict over de onderzeeërs.

De ontmoeting stond niet op de agenda van het tweedaagse bezoek van Blinken aan Parijs. Blinken zou alleen zijn Franse collega Jean-Yves Le Drian spreken. De ingelaste ontmoeting moest volgens de Franse regering helpen het vertrouwen te herstellen. Maar er is volgens betrokkenen nog veel werk te doen voor de Franse en Amerikaanse president elkaar eind oktober ontmoeten.

Blinken liet na afloop van de „belangrijke conversaties in Parijs” weten dat gedeelde veiligheidsbelangen in Europa, de Sahel en Afghanistan zijn besproken. „We kijken ernaar uit onze bilaterale relatie naar een hoger niveau te tillen”, twitterde hij.

De Fransen zijn niet alleen ziedend over het verlies van de duikbootdeal, maar ze voelen zich door de Amerikanen, Australiërs en Britten bedrogen en verraden. Er is lang in het diepste geheim onderhandeld over de nieuwe alliantie die de naam AUKUS draagt. De Amerikanen en Britten gaan binnen die alliantie de Australiërs aan kernonderzeeërs helpen.

Op de top in Slovenië staat de internationale rol van de EU ook op de agenda, mede in het licht van het AUKUS-veiligheidspact en de relatie met China. De Europese Commissie heeft zich solidair verklaard met Frankrijk, maar niet alle EU-landen hebben zich vierkant achter Parijs opgesteld uit vrees de VS van zich te vervreemden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer