Buitenland

’Laboratorium chemische wapens gevonden in Fallujah’

In de Iraakse stad Fallujah is een laboratorium voor de productie van chemische wapens gevonden. Dat heeft de Iraakse nationale veiligheidsadviseur Kassim Daoud donderdag gezegd. Amerikaanse troepen veroverden Fallujah vorige week op rebellen, die de stad maandenlang in hun greep hielden.

ANP/RTR
25 November 2004 15:47Gewijzigd op 14 November 2020 01:55

„Soldaten van de Iraakse Nationale Garde hebben een chemisch laboratorium gevonden dat gebruikt werd om dodelijke explosieven en gifstoffen te maken", zei Daoud tijdens een persconferentie. „Ook hebben zij in het laboratorium boeken en documenten gevonden over de productie van bommen en gifgassen. Ze repten zelfs over de productie van antrax", aldus de veiligheidsadviseur.

Amerikaanse mariniers stuitten woensdag op een laboratorium in Fallujah waar zich mogelijk aanhangers van de Jordaanse terroristenleider al–Zarqawi hebben opgehouden. Volgens de Amerikanen zijn er geen andere laboratoria gevonden en zijn er evenmin aanwijzingen aangetroffen voor de productie van chemische wapens in de stad.

De Amerikanen houden Al–Zarqawi verantwoordelijk voor talrijke moorden, aanslagen en ontvoeringen in Irak. Al–Zarqawi geldt als een zelfverklaard aanhanger van het al–Qaedanetwerk van Osama bin Laden.

De Amerikaanse strijdkrachten maakten donderdag wel bekend dat ze in Fallujah een enorme wapenopslagplaats hebben gevonden in en rond een moskee. Het gebedshuis was tot voor kort een uitvalsbasis van rebellen en van Abdallah al–Janabi, een geestelijke die de rechterhand zou zijn van al–Zarqawi. Op het terrein van de moskee is een truck aangetroffen waar onder meer mortieren, granaten en materiaal voor het maken van explosieven lagen opgeslagen.

Amerikaanse en Iraakse troepen begonnen op 8 november aan massaal offensief in Fallujah, bedoeld om de stad te zuiveren van opstandelingen. Die opzet lijkt tot dusver geslaagd, hoewel de rebellen zich nu elders roeren. Vooral in Ramadi, niet ver van Fallujah, lijkt momenteel sprake van een hergroepering van uit Fallujah verjaagde rebellen.

Volgens Daoud heeft het offensief in Fallujah tot dusver aan meer dan 2085 mensen het leven gekost. Hij gaf niet aan hoeveel burgers er onder de doden zijn. Het aantal doden dat Daoud noemde wijkt af van de op 21 november verspreide Amerikaanse opgave van circa 1200 doden in Fallujah.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer