Koetsjma waarschuwt voor oorlog
President Leonid Koetsjma heeft woensdag gezegd dat in Oekraïne een burgeroorlog dreigt door de omstreden presidentsverkiezingen van zondag. Hij drong er bij de internationale gemeenschap op aan zich niet in het conflict te mengen.
Tijdens een bijeenkomst van regionale leiders die de staatstelevisie uitzond, verwees Koetsjma naar de burgeroorlog die volgde op de revolutie van de bolsjewieken in 1917. „Dit zou heel goed een realiteit in het heden kunnen worden”, zei de president.
Hij zei de tot winnaar uitgeroepen Janoekovitsj en diens rivaal, Joesjtsjenko, te hebben gevraagd besprekingen te houden, en de internationale gemeenschap zich te onthouden van directe bemoeienis met interne zaken van Oekraïne.
Intussen loopt de spanning in Oekraïne gestaag op. De oppositie, die vindt dat de pro-Russische kandidaat Janoekovitsj door fraude winnaar is geworden van de presidentsverkiezing, wil haar protesten uitbreiden.
Oppositieleider Viktor Joesjtsjenko heeft opgeroepen tot een algemene staking. Zijn politieke medestander Julia Timosjenko vroeg de bevolking tijdens de staking spoorwegen, autowegen en luchthavens te blokkeren en gebouwen van de overheid te omsingelen.
Kort na die oproep grendelden honderden politiemensen delen van de regeringswijk in de hoofdstad Kiev af. Vanmorgen was nog niet te merken of de stakingsoproep veel gehoor heeft gekregen.
Oppositiepolitici meldden vanmorgen dat er Russische elitetroepen waren gearriveerd op de luchthaven Borispil van Kiev. Zij baseerden zich op informatie van een kolonel van de luchtmacht, die werd aangeduid als Liasjko. Al dagen deden geruchten over de aankomst van speciale Russische gevechtseenheden de ronde, maar die waren allemaal anoniem.
Vanuit de hele wereld is kritiek geleverd op de gang van zaken in Oekraïne. De Amerikaanse regering heeft laten weten de officiële uitslag niet te erkennen. Nederland heeft namens de Europese Unie oud-diplomaat Biegman naar Oekraïne gestuurd om daar een oproep tot kalmte te doen en Kiev ervan te weerhouden geweld te gebruiken. De Europese Unie had eerder de kiescommissie verzocht geen definitieve uitslag te publiceren voordat was nagegaan hoe de volksraadpleging in haar werk is gegaan en waarop de uitslagen zijn gebaseerd. De EU dringt ook aan op een onderzoek naar de berichten van verkiezingsfraude.
Biegman zal in Kiev tevens aandringen op een hertelling van de stemmen van de zondag gehouden presidentsverkiezingen in het land. De hertelling zou bij voorkeur moeten plaatsvinden in samenwerking met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).
De Russische president Poetin is op de hand van de huidige machthebbers in Oekraïne, maar heeft zijn felicitaties aan premier Janoekovitsj, die de verkiezingen volgens de kiescommissie heeft gewonnen, ingetrokken. Poetin noemde de bedenkingen van de EU bij de stembusgang in Oekraïne ongepast. Poetin nam donderdagmorgen deel aan een top tussen de EU en Rusland in Den Haag. Hij ontmoette daar voor het eerst de nieuwe Europese Commissie van José Manuel Barroso.