„Je kon de opluchting op de gezichten zien”
De anderhalvemetermaatregel is vervallen en veel kerken –maar zeker niet allemaal– versoepelen één dezer zondagen hun maatregelen. Hoe bevallen de kerkgang en de kerkzang nu?
Afgelopen zondag is de christelijke gereformeerde kerk in Middelharnis –die uit 475 leden bestaat– voor het eerst in tweeën gedeeld in plaats van in vieren, vertelt ouderling A. B. C. van Dis. Dat betekent dat iedereen nu één keer per zondag naar de kerk kan gaan. Nu de anderhalve meter afstand niet meer nodig is, zitten gemeenteleden gewoon naast elkaar in de banken. Na iedere volle bank volgt er een lege. „Zo houden we ons toch aan het advies om voorzichtig te blijven.”
„Het was fijn om mensen weer in groteren getale in de kerk te zien”, blikt Van Dis terug. „De eerste psalm die onze gastpredikant liet zingen was psalm 75 vers 1: „U alleen, U loven wij.” Om de Heere te danken. Dat was echt een vertolking van wat er leefde bij velen in de gemeente. Je kon aan de gezichten zien dat er opluchting heerste en verlangen om in de kerk het Woord te horen.”
Het kerkenraadslid, hoewel „ontzettend dankbaar”, realiseert zich dat het nog steeds maar de helft van de gemeente in het dorp op Goeree-Overflakkee was die zondag meezong. „De andere helft zat nog thuis. Maar we kijken uit naar het moment –mogelijk begin november– waarop we weer voltallig zijn.”
Veel is er nog onzeker. Zal de collectezak ooit nog rondgaan? Van Dis weet het niet. Maar hij heeft er wel een mening over. „Het is beter om dat niet te doen zo lang corona nog in de wereld is.”
Amersfoort
De gereformeerde gemeente in Amersfoort „wil de weg van de voorzichtigheid bewandelen”, schrijft scriba G. J. ten Bolscher in een e-mail, „en beheerst omgaan met de verruimingsmogelijkheden. Mede met het oog op kwetsbaren.” Daarom hanteert de gemeente ook in oktober nog de veilige anderhalve meter afstand. Wel zijn er vanaf komende zondag weer iets meer mensen welkom dan voorheen, namelijk ongeveer 500 mensen per dienst.
De langzaam uitdijende groep mensen in de kerkbanken stelt De Korte in staat wat meer dynamiek in het orgelspel aan te brengen, bijvoorbeeld in een droevige of juist juichende psalm, iets wat met een kleine groep gemeenteleden niet mogelijk was. „Als ik dan hard speelde, overstemde het orgelspel alles. Om de geluidskwaliteit goed te houden voor de 900 mensen die via de livestream meeluisterden, moest ik constanter spelen. Je wilt dat ze thuis rustig mee kunnen zingen zonder dat het geluid wegvalt.”
De organist merkt dat hij nu weer kan spelen zoals het hoort: met aandacht voor de vertolking van de tekst. Het is alleen nog wat zoeken naar het tempo. „In de lockdown zijn we iets sneller gaan spelen, terwijl we nu weer rekening moeten houden met de inzetten.”
Krabbendijke
Veel veranderde er afgelopen zondag niet, in de hervormde gemeente van Krabbendijke. De kerkenraad versoepelde al in de zomervakantie enkele geldende maatregelen.
Wat voorlopig blijft, is de anderhalvemetermaatregel, zegt de scriba van de Zeeuwse gemeente, J. C. Weststrate. En dat heeft een reden. „Iedereen is welkom in de dienst, zonder coronapas. Maar ook omdat er gezongen wordt, hanteren we de anderhalve meter afstand.”
Het eenrichtingsverkeer in het kerkgebouw –via de ene deur erin en via de andere deur eruit– blijft eveneens. Het laatste wat de kerkenraad wil, is dat er in de kerk een brandhaard van coronabesmettingen ontstaat, met negatieve publiciteit als gevolg. „Als er over ons gesproken wordt, moet het wervend zijn, nieuwsgierig makend. Niet van: daar heb je hén weer.”
Tenminste tot de eerstvolgende verruiming is behoedzaamheid geboden, aldus de scriba. „Dat we in een gebied zitten waar nog redelijk wat besmettingen zijn en een lage vaccinatiegraad, maant ons tot extra voorzichtigheid.”
In de ochtenddienst is de helft van de 600 leden tellende gemeente welkom. ’s Avonds gelden er geen beperkingen.
Collecteren doet de hervormde gemeente nog niet. Voor de enkeling die vergeet het collectegeld over te maken, staan er bij de uitgang collectezakken op een standaard.