Duitse protestanten kritisch op klimaatbeleid CDU/CSU
Protestanten in Duitsland volgden de trend die de verkiezingen voor de Bondsdag zondag te zien gaven: van CDU naar de SPD. Christelijke ”Kleinparteien” spreken steeds minder Duitsers aan.
In een analyse voor het christelijke magezine Pro-Medien schrijft Nicolai Franz dat voor hem en geloofsgenoten de Bondsdagverkiezingen van zondag twee keer een „cesuur” betekenen, een waterscheiding. Ten eerste is de SPD nu voluit de keuze van veel christenen, die vinden dat de CDU/CSU tekortschiet in sociaal bewustzijn en klimaatpolitiek. Ten tweede deed de Duitse christendemocratie het nog nooit zo slecht. Zwak leiderschap, twisten binnen de partij, veel fouten en miscommunicatie noemt Franz als hoofdzonden.
Dat is zelfs voor vergevingsgezinde Duitse gelovigen net teveel. De als spaarzaam te boek staande Noord-Duitse SPD-leider Olaf Scholz mag dan straks geen eed willen afleggen, hij maakte meer werk van christelijke waarden, normen en deugden dan zijn rooms-katholieke Rijnlandse tegenvoeter, vinden velen.
Bovendien werd Armin Laschet gekatapulteerd door Wolfgang Schäuble, die als voorzitter van de Bondsdag de ultieme ”kingmaker” van de partij is, „zonder rekening te houden met de mensen die op marktpleinen staan, langs deuren folderen en op sociale media werven”, aldus Franz.
En dus nam de CDU-basis electoraal wraak op de partijtop. Franz denkt dat Laschet nog wel kans maakt; hij friemelde zich vaker vanuit verloren positie terug naar de macht. „De CDU staat voor twee enorme opgaven: het kanselierschap behouden en de partij in werkelijk alles moderniseren.”
Kritiek
Conservatieve Duitse protestantse christenen zijn intussen niet erg in hun sas met de deelname van de bestuursraad van de Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) aan een demonstratie voor het klimaat, Fridays for Future. Het leek twee dagen voor de Duitse verkiezingen volgens sommigen wel heel erg op een actie die steun gaf aan progressieve partijen. Het vijftienkoppige bestuur van de EKD onderbrak de beraadslagingen om mee te stappen in een optocht van enkele duizenden voor radicale klimaatpolitiek, in Hannover. In die hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen zetelt de EKD.
Raadsvoorzitter Heinrich Bedford-Strohm ontkent dat in een bericht dat hij zondagmorgen op Facebook zette. „In 2079 zal mijn kleinzoon net zo oud zijn als ik nu zelf ben”, schrijft de 61-jarige kerkbestuurder, die in november aftreedt. De deelname aan de demonstratie was voor zijn kleinzoon bedoeld, „en voor alle anderen die in de toekomst de kosten moeten betalen die wij hebben veroorzaakt. Het was de eerste keer dat het EKD-bestuur unaniem meedeed aan een demonstratie. En zoiets moet ook alleen in uitzonderlijke situaties gebeuren.”
Maandagnacht beëindigden acht hongerstakers in Berlijn na 27 dagen zonder voedsel en 7 ook zonder vocht, hun actie. De EKD had hen daarom gesmeekt; Olaf Scholz had hen bezocht en beloofd hun pleidooi voor harder klimaatbeleid serieus te nemen.
Klein-christelijk
De animo om op christelijke ”Kleinparteien” zoals Bündnis C te stemmen, wordt bij Duitse christenen steeds kleiner, blijkt uit een rondvraag van persbureau Idea. De minipartijtjes vertegenwoordigen wel kernwaarden, stelt Oliver Langenfurth, maar zijn kansloos door de Duitse kiesdrempel van 5 procent. Wel nemen ze stemmen af van de CDU/CSU, zegt de vroegere politieke representant van de Duitse Evangelische Alliantie, Wolfgang Baake tegen het persbureau.