Slechte Covid-situatie Suriname door lage vaccinatiegraad
Het niet goed naleven van de Covid-19 maatregelen en de lage vaccinatiegraad zijn de oorzaken van de slechte Covid-situatie waarin Suriname verkeert. Dat was de duidelijke boodschap van de Surinaamse gezondheidsautoriteiten op de wekelijkse persconferentie donderdagavond (lokale tijd).
Donderdag werden 371 nieuwe coronabesmettingen gemeld, woensdag waren dat er nog 643. In september overleden 104 mensen aan de gevolgen van het coronavirus, in totaal kent Suriname 825 Covid-sterfgevallen.
Het grote aantal besmettingen leidt tot overvolle ziekenhuizen, waar onvoldoende medisch personeel beschikbaar is. De oproep die de Surinaamse minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin onlangs deed aan medisch personeel om te komen helpen heeft vijf reacties opgeleverd. Rakesh Sukul, directeur van het ministerie van Volksgezondheid, hamerde erop dat naleving van Covid-regels belangrijk is om uit de slechte situatie te komen.
Veel Surinamers hebben zich nog niet laten inenten. Uit de laatste cijfers blijkt dat 27,4 procent van de bevolking twee vaccinaties heeft gehad. Volgens medisch directeur Soenita Nannan Panday-Gopising van ‘s Lands Hospitaal komt dat door verspreiding van fakenieuws via sociale media. „Fakenieuws over vaccinaties was eerder bekend dan de betrouwbare informatie. Dat heeft ervoor gezorgd dat veel mensen aan het twijfelen zijn.”
Ondanks de grote behoefte aan medisch personeel wil Suriname geen beroep doen op hulp uit Nederland, zei Sukul. De reden is dat Nederland nu net in een fase zit waarin de reguliere zorg weer op poten gezet moet worden. Suriname zal het daarom zelf moeten regelen, constateerde Sukul. Marc Sprenger, de Nederlandse speciale gezant voor coronazorg, bevestigde dat Nederland nu inderdaad geen mensen over heeft om naar Suriname te sturen. Sprenger riep daarom Surinaamse huisartsen op zich aan te melden voor ondersteuning in de ziekenhuizen.