Fischer ontvangt president Internationaal Strafhof
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, ontvangt donderdag president Philippe Kirsch (Canada) van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dit heeft het Auswärtiges Amt, het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn, woensdag laten weten.
Duitsland is de belangrijkste contributiebetaler van het ICC en heeft de oprichting van het Strafhof in 2002 ook in de voorbereidende fase krachtig ondersteund. Alle partijen in de Bondsdag, van de conservatief–rechtse CSU tot de ex–communistische PDS, stemden voor ratificatie van het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het Strafhof.
De VS zijn fel gekant tegen het ICC. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden besprak woensdag nieuwe maatregelen om het Strafhof te dwarsbomen. Landen die weigeren te beloven geen Amerikanen aan het ICC uit te leveren, moeten volgens het voorstel financieel worden gestraft. De stemming is om technische redenen uitgesteld tot december.
Momenteel zijn 97 landen aangesloten bij het ICC. Er wordt naar gestreefd dat uiteindelijk alle 192 landen in de wereld toetreden zodat het Strafhof wereldwijde bevoegdheid krijgt voor genocide (volkenmoord), oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Nederland werkt momenteel als EU–voorzitter aan deze ’universaliteit’ van het Statuut van Rome.
Ook streeft Den Haag naar een herstel van de situatie van voor 1 mei, toen alle EU–landen waren aangesloten bij het Strafhof. Sinds de EU–uitbreiding is er een lidstaat die het Statuut van Rome niet heeft geratificeerd: Tsjechië.