Binnenland

Meer kans op overstroming

Door de stijging van de zeespiegel komen binnen enkele decennia miljoenen mensen in gevaar. Als onvoldoende wordt ingegrepen, kan in 2080 het aantal mensen dat risico loopt op ernstige overstromingen wereldwijd zijn verdubbeld.

Redactie binnenland
22 September 2021 11:30
Hoogwater in Roermond
Hoogwater in Roermond

Alleen door vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in een hoog tempo kan dit scenario worden voorkomen, waarschuwt onderzoeksinstituut Deltares dinsdag.

Het instituut heeft samen met de Universiteit Utrecht en Britse wetenschappers onderzocht in hoeverre kustgebieden wereldwijd risico lopen door klimaatverandering. De onderzoekers hebben uitgerekend waar en wanneer aanpassingen in de jaren tot 2150 nodig zijn om de bevolking tegen overstromingen te beschermen.

Vooral in Oost- en Zuid-Azië neemt het risico op overstromingen toe als er geen maatregelen worden genomen.

De wereldwijde verdubbeling van het aantal mensen dat gevaar loopt, doet zich volgens hen voor als de zeespiegel 75 centimeter stijgt. Een veel kleinere stijging, van 15 centimeter, leidt er echter al toe dat een miljoen mensen meer te maken kunnen krijgen met permanente overstromingen.

Onder zeeniveau

Ook in Nederland, dat voor ruim een kwart onder het huidige zeeniveau ligt, zullen op de langere termijn steeds meer mensen risico gaan lopen.

Er is nog tijd om op te treden, want de grootste gevolgen laten zich pas over enkele decennia voelen.

Voor overheden is het volgens de onderzoekers belangrijk om de risico’s nu al te zien aankomen. Zo kunnen ze maatregelen nemen. Niet alleen door de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen te beperken, maar ook door bijvoorbeeld de overstromingsbestendigheid te verbeteren, bebouwing in risicogebied te beperken of alvast meer landinwaarts te gaan bouwen.

„Ingrijpen is onvermijdelijk als we de risico’s op het huidige niveau willen houden”, aldus Deltares. Het instituut merkt op dat de studie, die is gepubliceerd in vakblad Climate Risk Management, „op het juiste moment” komt. In november komen wereldleiders in Glasgow bijeen op een grote internationale top, de COP26, om te bespreken hoe de opwarming van de aarde nog kan worden beperkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer