Lange Jaap staat op instorten
De staat van de vuurtoren in Den Helder is dermate slecht dat de omgeving, inclusief weilanden, in een straal van 70 meter per direct moet worden afgesloten. Tijdens onderhoudswerkzaamheden van de vuurtoren Kijkduin ontdekten medewerkers van Rijkswaterstaat dat er grotere scheuren zijn ontstaan in de wanden in de Lange Jaap, zoals de toren ook wel wordt genoemd.
„Kleinere scheuren waren al bekend in de toren, echter waren deze niet van zodanige aard dat er per direct actie op moest worden genomen. De conclusie is dat er op dit moment niet kan worden ingestaan voor de constructieve veiligheid van de toren”, schreef minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat dinsdag aan de Tweede Kamer. „Het risico op omvallen, zeker in combinatie met verwachte wind is dusdanig dat de omgeving veilig moet worden gesteld.”
Storingen
Nader onderzoek is nodig „om te berekenen wat de scheuren betekenen voor de constructie”, aldus het ministerie. De signaalsystemen in de vuurtoren zijn vooralsnog in werking, verzekert minister Visser in haar kamerbrief. „Wel worden fall-back-opties uitgewerkt voor het geval er storingen optreden.” Verder wordt er gekeken of het mogelijk is om de gietijzeren constructie te behouden door stutwerk.
De vuurtoren, die stamt uit 1877, was al niet meer toegankelijk voor publiek sinds 1998 en ook niet meer bemand. Eerder waaide de radarinstallatie al van de toren. Als het stormt, beweegt de top van Lange Jaap zo’n vijf centimeter heen en weer.
In 2010 liet het ministerie al een bouwkundig onderzoek uitvoeren om te zien hoe de toren gerestaureerd zou kunnen worden. Dat bleek een enorme klus te zijn en lange tijd kwam er niets van het herstellen van de vuurtoren. Rijkswaterstaat kwam in 2019 met het bericht dat er een torenrenovatie op de planning stond. Daarbij zou ook aandacht worden besteed aan de scheuren in de vloer.
Rijksmonument
Lange Jaap is ruim 63 meter hoog en tot 54 kilometer ver zichtbaar, staat er op de website van de toren. Daarmee is hij de langste nog brandende vuurtoren van Nederland. Ook mag Lange Jaap zich de „hoogste gietijzeren toren van Europa” noemen. Sinds 1988 is de toren een rijksmonument.
Volgens het ministerie beheert Rijkswaterstaat meerdere oude vuurtorens. „Deze zullen extra onderzocht worden om te bezien of dit probleem bij meerdere vuurtorens speelt.”