Mens & samenleving

Kersten naast Kranendonk in de kringloop

Boeken van Kersten, babykleding en zelfs een aardappelschrapmachine. Kringloopwinkel Oude Molen in Opheusden is van alle markten thuis. Winkels voor tweedehandsspullen lijden niet onder de coronacrisis, zo bleek deze week uit onderzoek. „Het wordt hier steeds drukker.”

Gert Janssen
21 September 2021 17:16
Margreet Langelaar en Marian Boom. beeld VidiPhoto
Margreet Langelaar en Marian Boom. beeld VidiPhoto

Hij is op zoek naar een aardappelschrapmachine en zij laat ondertussen haar oog vallen op een tafelkleedje voor 1 euro. „Koopje toch? En het past goed bij mijn interieur.”

Het echtpaar Kees en Lies van Ommeren-Tramper uit Lienden komt regelmatig in de kringloopwinkel Oude Molen. Ook soortgelijke neringen in andere delen van het land bezoeken ze graag. „Van Friesland tot Zeeland.”

Over de Betuwse vestiging met herbruikbare spullen zijn ze erg te spreken. „Heel overzichtelijk. Kringloopwinkels worden steeds mooier, hoewel dat voor mij eigenlijk niet hoeft”, zegt Van Ommeren. „Ik rommel graag wat in volle dozen.”

Volgens zijn vrouw komt het echtpaar er niet per se om geld te besparen. „Maar we hoeven niet zo nodig altijd nieuwe spullen.”

Ze zijn niet de enigen die rondkijken in de ruimte van 800 vierkante meter, die tijdens de lockdown volledig opnieuw is ingericht. Het is druk deze woensdag. In alle hoeken en gaten zoeken klanten naar specifieke spullen of snuffelen ze rond. Keuze is er genoeg. Boeken, cassettebanbandjes, cd’s, servies, meubels, alles heeft zijn eigen plek. Kersten naast Kranendonk en klassiek naast koralen. Keuze te over.

Winkels voor tweedehandsspullen hadden vorig jaar maar beperkt te lijden onder de coronacrisis, zo blijkt uit cijfers van Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN). Hoewel ze twee maanden dicht moesten, liepen de inkomsten nauwelijks terug en steeg het aantal medewerkers zelfs.

Een ontwikkeling die Margreet Langelaar en Marian Boom herkennen. Ze zijn als vrijwilliger verbonden aan Oude Molen. De kringloopwinkel is van de plaatselijke gereformeerde gemeente en draait volledig op vrijwilligers, zestig in totaal.

Zowel Langelaar als Boom valt het op dat de populariteit van de kringloopwinkel de laatste tijd toeneemt. „Het wordt hier steeds drukker, want het taboe om tweedehandsspullen te kopen is er wel vanaf. De klanten komen ook overal vandaan. Soms vinden ze het leuk om gewoon even rond te kijken, maar er komen hier ook mensen die hopen een bijzondere vondst te doen die veel geld waard is.”

Vlak bij de kringloop van de gereformeerde gemeente staat er ook eentje van Dorcas. Die is wat kleiner. „Maar we zijn geen concurrenten. We vullen elkaar eigenlijk aan.”

17505775.JPG
Marian Boom en Margreet Langelaar. beeld VidiPhoto

Strijken

Alles in Oude Molen is geschonken. Niets wordt opgekocht. Toch zitten er genoeg vrijwel nieuwe spullen in het assortiment. „We krijgen regelmatig artikelen uit de showroom van een babyzaak in de buurt”, legt Margreet uit.

Woensdag is volgens de vrijwilligers een erg drukke dag. „Op maandag komen er nieuwe spullen binnen en op woensdag gaan we pas open. Mensen willen dan als eerste zien of er iets moois bij staat.”

Via sociale media wordt de regio op de hoogte gehouden van nieuwe aanwinsten of krijgen spullen een plek op Marktplaats. Niet alleen zorgt dat voor aanwas van klanten, ook de kwaliteit van wat er aangeboden wordt trekt publiek en vaste klanten.

Kleding wordt door vrijwilligers uitgezocht, beoordeeld en indien nodig netjes gestreken voor het in de rekken komt te hangen. Andere vrijwilligers kijken kritisch naar de aangeboden muziek en boeken, of testen de elektronica. Titels en inhoud moeten verantwoord zijn en passen bij de identiteit van de winkel. Opwekkingsmuziek en hippe romans komen niet door de ballotagecommissie.

Kleding wordt het meest verkocht. „Boeken en meubels staan met stip op nummer 2”, vertellen Langelaar en Boom, die allebei op verschillende dagen een coördinerende taak hebben.

Afdingen

In de diverse magazijnen van de Kringloop worden spullen opgeslagen, gecontroleerd en van een prijs voorzien. Als die eenmaal bepaald is, valt daarover niet meer te onderhandelen. „Er zijn mensen die dat wel proberen, maar daar beginnen we niet aan. Het is al erg goedkoop en bovendien is het voor een goed doel. Soms willen ze zelfs afdingen op iets wat slechts 1 euro kost.”

De opbrengst van de winkel gaat naar de Zending Gereformeerde Gemeenten, de Evangelisatie Gereformeerde Gemeenten en het Deputaatschap voor Israël. Wat na een half jaar nog niet verkocht is, gaat naar christelijke organisaties in Hongarije of Roemenië, of naar de vluchtelingen op Lesbos.

Op een whiteboard in de kantine hangt de dagelijkse omzet van de nog jonge kringloopwinkel, die pas anderhalf jaar draait. En die indrukwekkende inkomsten zullen op het kantoor van de ZGG in Woerden ongetwijfeld voor een bescheiden vreugdesprongetje zorgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer