Australië wijst in ruzie met Frankrijk op hulp wereldoorlogen
Australië heeft tijdens de twee wereldoorlogen al laten zien dat het een vriend is van Frankrijk. Het land hoeft niet meer te bewijzen dat het begaan is met de „vrijheid en gelijkheid van Frankrijk”, zei de Australische vicepremier Barnaby Joyce. Die reageerde daarmee op de Franse woede over een rel rond de aankoop van onderzeeërs.
„Er sneuvelden tienduizenden Australiërs op Frans grondgebied of bij het beschermen van Frans grondgebied vanuit omliggende landen. Zowel in de Eerste als de Tweede Wereldoorlog”, aldus Joyce.
Joyce treedt op als waarnemend premier terwijl minister-president Scott Morrison een bezoek brengt aan de Verenigde Staten, waar Australië onlangs een nieuw veiligheidspact mee sloot. Australië moet via het nieuwe pact ook de beschikking krijgen over onderzeeërs. Daarom gaat een plan om voor miljarden dollars Franse onderzeeboten te kopen nu de prullenbak in.
Het conflict over de onderzeeboten is hoog opgelopen. De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn ambassadeurs teruggeroepen uit Australië en de Verenigde Staten. Ook zou Frankrijk een topontmoeting hebben afgezegd met de minister van Defensie van het Verenigd Koninkrijk, het derde land in het nieuwe veiligheidspact AUKUS.
De Britse premier Boris Johnson probeerde zondag om de ruzie te sussen. Hij zei dat het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk een „zeer vriendschappelijke relatie” hebben. Die is volgens de Britse premier ook van „groot belang”. Hij benadrukte dat AUKUS niet is bedoeld om landen uit te sluiten. „Daar hoeft niemand zich zorgen over te maken. Vooral onze Franse vrienden niet.”