VN-gezant van verdreven Afghaanse regering wil zetel houden
De VN-ambassadeur van de verdreven regering van Afghanistan houdt vast aan zijn zetel bij de Verenigde Naties. Het is nog onduidelijk of de nieuwe machtshebbers in zijn thuisland, de extremistische Taliban, een eigen gezant naar voren schuiven.
Een VN-woordvoerder bevestigde dat ambassadeur Ghulam Isaczai zijn zetel wil houden. Die diplomaat heeft ook een Afghaanse delegatie aangemeld voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, een overlegorgaan waar alle VN-landen in zijn vertegenwoordigd. Er staat op 27 september een toespraak van Isaczai op de agenda.
Bij de VN gaat een speciale commissie over de aanmelding van diplomaten. Die overlegt doorgaans in het najaar. Tot een besluit is genomen, kan Isaczai zijn zetel houden. Hij was aangesteld door de regering van de Afghaanse president Ghani, die zelf naar het buitenland vertrok toen de Taliban oprukten naar hoofdstad Kabul.
De Taliban namen vorige maand na een bliksemoffensief de macht over in Afghanistan. Ze heersten in de periode 1996 - 2001 ook al over een groot deel van het land. Destijds ontstond gesteggel over wie Afghanistan bij de VN mocht vertegenwoordigen. Doordat een besluit op zich liet wachten, kon de gezant van de verdreven president Rabbani destijds jarenlang aanblijven.
De Taliban hebben na hun recente machtsgreep een regering gevormd. De nieuwe machtshebbers liggen naar verluidt achter de schermen met elkaar overhoop. Ingewijden zeggen tegen persbureau Bloomberg dat vicepremier Abdul Ghani Baradar na een schietpartij in het presidentieel paleis op een zijspoor is gezet.
Dat zou een tegenvaller zijn voor westerse regeringen die hadden gehoopt dat Baradar zich als gematigd figuur zou ontpoppen. Hij zou tevergeefs gepleit hebben voor een „inclusieve” regering met mensen van buiten de Taliban en etnische minderheden. Zo’n regering was vermoedelijk acceptabeler geweest voor de internationale gemeenschap.
De schietpartij in het paleis volgde volgens bronnen begin september op een verhitte discussie. Een topfiguur binnen het extremistische Haqqani-netwerk zou klappen hebben uitgedeeld aan Baradar. Daarna begonnen lijfwachten van de twee leiders op elkaar te schieten. Baradar liep zelf geen schotwonden op en vertrok later uit de hoofdstad.