Vader MH17-slachtoffer: beide zoons zouden zelfde vlucht nemen
Op vlucht MH17 was geen plaats meer, daarom vloog Martijn via Parijs naar Kuala Lumpur. Zijn broer Stefan zat wel op de vlucht die vanuit Amsterdam vertrok. Het toestel werd op 14 juli 2014 neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Vader Ad van Nielen vertelde donderdag in de rechtbank op Schiphol wat de vliegramp voor hem betekende.
„Toen we in de gaten kregen dat het toestel waar Stefan in zat was neergestort, probeerden we direct Martijn te bellen maar zijn telefoon stond uit. We waren totaal in paniek. Stefan was dood, Martijn onbereikbaar.” Een medewerker van de ambassade ving hem op in Kuala Lumpur en regelde een hotel en terugvlucht. „Martijn vertelde later dat hij het niet erg had gevonden als zijn toestel op de terugweg ook was neergestort.”
Martijn heeft lang nachtmerries gehad over neerstortende vliegtuigen, vertelde zijn vader. „Wat een mooie vakantie had moeten zijn, werd een nachtmerrie.”
Molebatsi Noto verloor zijn 25-jarige zoon Tami Uijterlinde bij de ramp. Hij vertelde de rechtbank dat ze iedere donderdagavond samen uit eten gingen. „Nu ga ik iedere donderdag naar zijn graf.” Hij wenst dan dat het andersom was, zei hij. „Als ik zijn graf bezoek, hoop ik zo vaak dat het andersom was. Dat ik daar lag in plaats van hij.” Noto had een onbestemd gevoel over de reis van zijn zoon. Vlak voor vertrek stuurde hij hem een berichtje dat hij van hem hield. „Hij stuurde direct terug ‘thanks man, I love you too’. Dat bericht zal ik altijd bewaren.”
De rechtbank staat drie weken stil bij de verklaringen van nabestaanden van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder hen bijna 200 Nederlanders. In totaal ruim negentig nabestaanden hebben aangegeven gebruik te willen maken van het spreekrecht. Donderdag is de zevende dag met slachtofferverklaringen.
Het toestel van Malaysia Airlines is neergehaald boven Oost-Oekraïne. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat dit met een Buk-raket is gedaan, waarschijnlijk door pro-Russische separatisten die niet doorhadden dat het om een passagiersvlucht ging.
Het Openbaar Ministerie vervolgt vier mannen, drie Russen en een Oekraïner, voor hun vermeende betrokkenheid bij de ramp. Het gaat om rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. Alleen Poelatov laat zich bijstaan door advocaten, de anderen hebben niets laten horen.
De omvangrijke rechtszaak begon maart vorig jaar. De rechtbank verwacht niet eerder dan najaar 2022 uitspraak te kunnen doen.