Buitenland

Atoomagentschap krijgt weer toegang tot camerabeelden Iran

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) mag de nucleaire activiteiten van Iran weer monitoren aan de hand van camerabeelden. Dat is het resultaat van gesprekken die de baas van de VN-waakhond in dat land heeft gevoerd.

ANP
13 September 2021 00:32Gewijzigd op 13 September 2021 00:36

In een gezamenlijke verklaring staat dat IAEA-inspecteurs toestemming krijgen om de camera’s te onderhouden en de opslagmedia, die in Iran moeten blijven, mogen vervangen. Mohammad Eslami, het hoofd van het nucleaire programma in Iran, zegt tegen het Iraanse persbureau ILNA dat er afspraken zijn gemaakt over het vervangen van de geheugenkaarten van de IAEA-camera’s.

In een verklaring heeft IAEA-hoofd Rafael Grossi zondagavond positief gereageerd op de gesprekken. „We hebben de problemen die we hadden in de communicatie opgelost. Dat was het voornaamste doel van dit bezoek.” Grossi zegt dat hij „altijd welkom” is in Iran voor overleg. Het monitoren gaat waarschijnlijk binnen een aantal dagen weer van start.

Het gesprek tussen Eslami en Grossi komt enkele dagen nadat het IAEA Iran bekritiseerde voor het gebrek aan transparantie. Het toezicht op de nucleaire activiteiten van het land is sinds begin dit jaar zwaar beperkt doordat de Iraanse autoriteiten weigerden mee te werken.

Iran zou volgens het nucleaire akkoord uit 2015 internationaal toezicht moeten toestaan, maar het land houdt zich sinds enkele jaren niet aan de afspraken van toen. De Iraanse houding is het gevolg van de eenzijdige Amerikaanse terugtrekking uit het akkoord in 2018. Iran beloofde zijn nucleaire activiteiten aan banden te leggen in ruil voor de opheffing van economische sancties, maar nam hier afstand van nadat de Amerikanen het land weer sancties oplegden.

De landen die betrokken waren bij de totstandkoming van de atoomdeal zijn sinds dit voorjaar met Iran in gesprek om het akkoord nieuw leven in te blazen, maar de onderhandelingen liepen in juni vast. De Verenigde Staten en Iran praten bij die besprekingen niet direct met elkaar vanwege de verstoorde relatie tussen de twee landen. De regeringen eisen van elkaar dat zij de eerste stap zetten. De VS wil dat Iran zich weer aan de afspraken gaat houden, terwijl Iran eist dat de VS eerst de sancties opheffen.

Het bezoek van Grossi moest de spanningen bij de onderhandelingen wegnemen. Het is niet duidelijk wanneer de gesprekken weer worden hervat. Een belangrijke rol hierin is weggelegd voor Ebrahim Raisi, de in begin augustus aangetreden president van Iran. De conservatieve hardliner is de opvolger van de relatief gematigde Hasan Rohani.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer